Lentekriebels

Gisteren een jaar geleden (12 maart 2003) sloot de beurs (de AEX) op 217,80, een dieptepunt vergeleken met de records in het jaar 2000. In de afgelopen twaalf maanden herstelde de index zich tot 365,93 op 19 februari jongstleden, een plus van 148,13 punten of 68 procent. Dat is veel. Wie in 2003 bijvoorbeeld 100.000 euro had belegd precies volgens de samenstelling van de AEX, bezit nu 168.000 euro. Daar kan je mee voor de dag komen op een beleggersborrel. Dit is natuurlijk wijsheid achteraf en theorie, maar het bewijst wel dat je aandelen moet kopen wanneer iedereen aan het verkopen slaat. Dat hoeft niet met een ton, het kan ook met een bescheiden bedrag.

In de lente van 2003 stond in deze rubriek een voorbeeld voor mensen met lentekriebels en klachten over de vermeend lage rente op hun spaargeld. Hoe vertaal je die twee drijfveren naar een portefeuille voor de lange termijn? Bijvoorbeeld zo: je kiest voor honderd aandelen elk van vijf bedrijven: ABN Amro koers 13,92 euro, Aegon 9,17, Fortis 12,30, ING 11,75 en Ahold 3,53. Dat komt bij elkaar op circa 5.200 euro, inclusief aankoopkosten. Houd daarbij in het vizier dat alleen al het dividendrendement (contant of in aandelen) van dat eenzijdig (want vier financials) gespreide mandje rond 8 procent ligt, mits die bedrijven hun dividend niet verlagen of overslaan. Lezers die een flink bedrag aan spaargeld op de bank hebben en klagen over de lage rente, kunnen overwegen hun rendement (koerswinst plus dividend) op te krikken door een, twee of meer mandjes te kopen. Een investering van minimaal ruim 5.000 euro is toch te overzien?

Hoeveel was dat mandje (van 5 maal 100) aandelen donderdag waard? ABN Amro sloot op 18,29 euro, Aegon op 11,08, Fortis 17,89, ING 18,66 en Ahold op 6,83. Bij elkaar 7.275 euro, een winst op papier van 2.075 euro in een jaar tijd, ofwel 40 procent rendement, nog te vermeerden met de tussentijds ontvangen dividenden. Heel fraai. De index steeg in dezelfde periode met 58 procent.

Je kan zo'n geringe belegging ook zien als middel om je spaarrente op te peppen. Een voorzichtige spaarder met 50.000 euro kon door (een jaar geleden) circa 10 procent van zijn spaargeld in de genoemde vijf ondernemingen te beleggen nu op een extra (boven op de spaarrente) rendement van ruwweg 4 procent staan; 2.075 euro op 50.000 euro. Je hoeft je dus niet neer te leggen bij een lage spaarrente.

Valt er nu wat te verdienen voor mensen met lentekriebels? Ja, daar ziet het wel naar uit. Donderdag gingen wereldwijd de aandelenmarkten ouderwets flink onderuit. De commentatoren komen dan met allerlei verklaringen. Wall Street, bomaanslagen Madrid, onderzoeken naar ING en Aegon in de VS, sjoemelen van Aegon met de balans, enzovoort. Ineens deugt er niets meer en lijkt de tijd rijp voor een flinke correctie.

Je kan die rijpe tijd en de posities van handelaren ook zien als (enige) reden voor de correctie. Iedereen met aandelen die niet op zijn stukken wil blijven zitten (handelaren en actieve beleggers) heeft na een rit van een jaar zijn handelsvoorraad zo ongeveer uitverkocht en wil weer goedkoop inkopen om met frisse moed een nieuwe rit naar boven te beginnen. Dat lukt alleen wanneer je de houders van aandelen (langetermijnbeleggers en angsthazen) bang maakt en ze zo overhaalt tot verkopen, liefst in paniek, om de prijzen te drukken. Dat lukt alleen wanneer er ogenschijnlijk niets meer deugt in de wereld. En daar ziet het nu weer naar uit.

Wie gelooft in de geschetste visie, moet zo langzamerhand ontwaken, de (historische) koersenfluctuaties gaan bestuderen en bepalen welke fondsen hij in zijn mandje wil gooien. Daar is geen haast bij, want we zitten duidelijk in een neerwaartse trend, zelfs wanneer de koersen nog een paar dagen achtereen stijgen. De twijfel is gezaaid.

Het is niet uitgesloten dat we op een dag nog een flinke klap van vele procenten naar beneden meemaken. Dat is geen reden tot paniek, maar juist een geschikt moment om te kopen. We gaan er immers vanuit dat deze correctie vooral van (handels)technische aard is en de koersen weer herstellen. Maar resulteert dit in een winst van bijna 70 procent, zoals in de afgelopen maanden, dan is geduldig wachten geen bezwaar.

    • Adriaan Hiele