Kremlin online tijdens de verkiezingen

De verkiezingen in Rusland op zondag 14 maart zullen zonder twijfel worden gewonnen door de zittende president Vladimir Poetin. Alleen een lage opkomst van de stemmers kan roet in het eten gooien: die moet boven de 50 procent liggen, anders worden de verkiezingen ongeldig verklaard.

Welke twintig partijen deelnemen aan de verkiezingen is onder meer te zien op de officiële website van de centrale verkiezingscommissie van de Russische federatie, www.cikrf.ru. Op het Engelstalige gedeelte van de site worden onder meer de leden van de verkiezingscommissie voorgesteld. Op deze site zullen ook de officiële verkiezingsresultaten, uitgesplitst per federatieve republiek, worden gepubliceerd. Verder is hier de wetgeving met betrekking tot de verkiezingen te lezen. Een memo gericht aan de buitenlandse waarnemers die de verkiezingen bijwonen bevat een lijst met adressen, telefoon- en faxnummers van journalistenbonden, kranten en tijdschriften.

De officiële regeringssite www.gov.ru is in het Russisch, maar een gedeelte van deze site, onder het adres www.kremlin.ru, is in het Engels. Het gaat daarbij voornamelijk om pr voor de zittende president, zoals een uitgebreid foto-album van Poetin, waarin hij van zijn beste kant te zien is als regeerder, staatshoofd, reizend ambassadeur, sporter en family-man. De bezoeker wordt door Poetin persoonlijk welkom geheten en uitgenodigd een brief aan hem te schrijven (afzender en postcode niet vergeten!)

Op de website van het Carnegie Moskow Centre, www.carnegie.ru, zijn achtergrondartikelen over de Russische verkiezingen te vinden.

In de Engelstalige versie van de Pravda online, english.pravda.ru, een afscheiding van het vroegere staatsorgaan Pravda, wordt onder meer de vraag gesteld of de proteststemmers ook naar het stemhokje zullen komen.

Twee informatieve Engelstalige kranten met Russisch nieuws zijn www.themoscowtimes.com en de site van de St. Petersburg Times, www.sptimes.ru. Beide online kranten zijn onderdeel van Independent Media, het uitgeefconcern van de in Moskou wonende Nederlanders Derk Sauer en Annemarie van Gaal.

Op www.thepaperboy.com zijn nog 47 Russische kranten te vinden, in het Russisch, maar ook in diverse andere talen.

Een internationale site met gegevens over verkiezingen over de hele wereld is te vinden op www.electionworld.org. Op deze site zijn geografische en staatkundige feiten over de desbetreffende landen te vinden, naast uitslagen van reeds gehouden verkiezingen.

www.cikrf.ru, www.gov.ru, www.kremlin.ru

    • Dik Rondeltap