Korte cursus hoe word ik elegant

Hoe kan ik er modern, vrouwelijk en elegant uitzien? Marjoleine de Vos vindt het antwoord in het boek `Secrets of Style'. Met praktische adviezen, voorbeelden met sterren, en: wat mag in geen enkele kledingkast ontbreken?

Elke vrouw heeft na haar 35ste enige ervaring met zichzelf en haar kleren. Dus je zou denken dat vragen over wat haar staat en wat niet voor elke vrouw boven de 35 doodeenvoudig te beantwoorden zijn. Dat ze heus wel gezien heeft dat het de meeste vrouwen inclusief haarzelf eerder ordinair dan sexy maakt om onder een heel korte rok torenhoge hakken aan te trekken. En dat ze natuurlijk weet welk soort jasje of rok staat bij haar dikke kont/ kromme benen/ smalle heupen/ enorme boezem/ gebrek aan dat laatste. Dus dat vrouwen helemaal geen adviezen meer nodig hebben.

En misschien is dat nog wel waar ook. Misschien zijn alleen heel jonge vrouwen of warmweer-haatsters er nog niet achter dat je een badpak altijd een maat groter moet kopen dan je gewone kleren omdat het anders trekt (behalve als je voornamelijk uit benen bestaat, dan moet je gewoon je eigen maat nemen). En zelfs mannen weten dat een beha goed moet passen en niet in de vrouwenrug moet snijden, door haar T-shirt bobbelen, of eruit zien als een kuras.

Dus waarom zou iemand zo'n boek als Secrets of style lezen? Ja waarom. Goede vraag.

Er staat echt niet veel in dat een beetje vrouw niet al weet. Al is het wel heel gedetailleerd. En wordt op bijna elke vraag, hoe precies of juist veelomvattend ook, een antwoord gegeven.

KNOOPJE OPEN?

Wanneer past een riem volmaakt? Als hij zonder moeite in het derde gaatje gegespt kan worden.

Wat voor schoenen draag je bij een lange rok? Schoenen met een klein hakje of flatjes – geen pumps.

Wat voor lengte jasjes zijn mooi voor wie brede heupen/ dikke billen heeft? Een jasje dat hetzij ophoudt waar de heupen beginnen, hetzij net over je derrière valt. Niet té getailleerd.

Wat voor bril moet je kiezen als je een beetje vierkant gezicht hebt? Een bril met een ronde onderkant.

Hoe kleed je je als je meteen na het werk een feestje hebt? Zó dat je door een kleine toevoeging of weglating – grote oorbellen in, bloesje paar knoopjes verder open, coltrui uit onder het pak, hooggehakte sandalen aan – er ineens feestelijk uitziet.

Welke kledingstukken behoren in elke kledingkast aanwezig te zijn? Volgens Hubert de Givenchy, de man die Audrey Hepburn kleedde: een regenjas, twee (mantel)pakken, een lange broek en een kasjmier trui. Volgens Secrets of style: een getailleerd bloesje, een knielange, rechte jas, een broek met rechte pijpen zonder zakken of bandplooien, vleeskleurige pumps, een rechte coltrui, een losjes getailleerd colbertje. (Geen rok. Ook raar. Wat is een vrouw zonder rok? Geef mij maar Givenchy.)

ONMISBAAR

De laatste vraag, over die onmisbare kledingstukken, komt in de buurt van de verklaring van het geheimzinnige verlangen een boek te bezitten dat aanwijzingen geeft. Want hoe zou het mogelijk zijn dat men als vrouw-boven-de-35 een garderobe zou bezitten waarin de onmisbare kledingstukken níet aanwezig zijn? Als je iets vreselijk miste, dan had je het toch al gekocht?

Tenzij je niet wíst dat je het miste. Tenzij je, door een of ander misverstand of door onwillige terughoudendheid van de ingewijden, de échte stijlgeheimen nog steeds niet kende. En dat je die te weten zou komen door dit boek te lezen. Dat je dan, eindelijk, in een elegante vrouw zou veranderen. (Hier wordt een persoonlijk ideaal beleden. Elegantie.) (Ik hoop trouwens wel dat alle mannen allang opgehouden zijn met lezen. Dit stuk is niet voor mannen. Mannen kunnen heel goed zonder een kasjmier trui en een beetje puntige schoenen met zo'n 4 centimeter hoge hak.)

Secrets of style, dat samengesteld is door de redactie van het Amerikaanse tijdschrift In Style, stelt in de flaptekst meteen al twee zeer elementaire vragen. Namelijk: ,,Heb je ooit voor een volle klerenkast gestaan en zonder een spoortje ironie gedacht: Ik heb niets om aan te trekken?'' en: ,,Heb je je wel eens afgevraagd of vrouwen die er altijd in slagen chique en stijlvolle kleren te dragen gewoon geboren zijn met stijl?'' Wie nu twee keer `ja' denkt, wil dit boek op zijn minst doorbladeren. Op zoek naar het geheim van die vrouwen – wie kent ze niet – bij wier aanblik je altijd denkt: waarom kan ik er niet zo uitzien? Niet omdat ze tien keer zo mooi zijn, dat kan ook en dan is het een hopeloze kwestie, maar omdat ze nooit flodderig of onflatteus maar altijd mooi en smaakvol voor de dag komen. Waardoor je zelf dan ineens voelt dat je laarzen te plomp zijn, je rok te wijd, je jasje te stijf, en dat de sjaal die kleur in het geheel moest brengen meer op een grote servet lijkt.

Secrets of style heeft over alle problemen en zwakheden ideeën. Secrets of style wemelt ook van de voorbeelden van vrouwen die op allerlei punten, zoals roklengte, houding, soort broek, kokerrok-kunnende-hebben, een voorbeeld zijn. Al die vrouwen zijn alleen wel filmster of fotomodel. Omdat we iets van hen kunnen leren, zegt schrijfster Lisa Arbetter. En foto na foto leren we. Waarom het zo'n goed idee is van Renee Zellweger om een geplooide zoom met glittertjes aan haar zwarte jurk te hebben: omdat ze zo de aandacht vestigt op haar `gorgeous gams'. Zo is het korte kapsel van Halle Berry `great foil' voor haar vrouwelijke gezicht, heeft Reese Witherspoon een eigen stijl omdat ze dol is op vrouwelijke `vintage'-jurken, weet Julianne Moore dat een perfecte pasvorm de sleutel is voor een `great jacket' en zien we Uma Thurman heel aantrekkelijk een `soft, fluffy' twinset combineren met een glanzende satijnen rok. Die behalve zij niemand ter wereld zou kunnen dragen. Secrets of style heeft ons zelf nog afgeraden om heel glanzende gladvallende kleren te dragen omdat je daarin elk bobbeltje ziet. Maar Uma Thurman hééft helemaal geen te verbergen bobbels of deuken.

ADEMBENEMEND

Er zijn wel meer van die adembenemende voorbeelden. De vrouw op het boekomslag, die in een witte rok met een enkele verticale zwarte streep en een zwarte coltrui op elegante open-hielpumps voorbij komt lopen, zwierend met een rode tas en met geweldig haar en de juiste kleur lipstick, die vrouw wil je on-mid-del-lijk nadoen, nee, zijn. Zo'n outfit is inderdaad krankzinnig leerzaam – al is het maar omdat je ervan leert dat lopen zodat de vorm van je volmaakte benen door je rok heen te zien is en dan van opzij bekeken worden en je hoofd omdraaien terwijl je op een effectieve manier met je armen zwaait allemaal heel stijlvol is. Er is een foto van Cindy Crawford die er in een sluik leren jasje en een soepelvallende lange rok met hooggehakte laarzen nog `leggier' uitziet dan toch al.

Men voelt de moed in de minder elegante schoenen zinken. Niemand in dit boek heeft figuurproblemen. Zelfs niet een beetje. Al ziet een enkeling er gelukkig ondanks het enthousiasme van de schrijfster toch gewoon niet uit – zoals Liz Hurley in een lelijke te strakke, knalroze broek (geprezen om het feit dat ze daar ook een net even anders roze truitje boven heeft) of Heather Locklear die een heel kort jurkje draagt met daaronder sportbenen op wel degelijk hoge hakken (geprezen om haar mooie houding).

Die hebben het voordeel dat men daaraan weer ziet wat men eigenlijk wel wist, ondanks de hardnekkig beleden overtuiging van het tegendeel, dat de meeste vrouwen geen idee hebben hoe zich te kleden. Iets wat we dagelijks kunnen waarnemen, zowel bij onszelf als bij anderen. Denk aan al die vrouwen die naarmate ze ouder worden in plaats van steeds eleganter (de énige mogelijkheid met het voortschrijden van de leeftijd) steeds meer basic worden en zich uitsluitend in T-shirts, gympen en slodderige katoenen truien en broeken vertonen. Armoedig. Of al die personen die te strakke kleren dragen. Nóóit doen, zegt de schrijfster.

Maar als je er nu ín past, in die nauwe rok...

Néé, zegt de schrijfster.

Alle soorten bijzonderheden die iemand aan haar figuur kan hebben, worden behandeld. De brede schouders. De bolle buik. De korte benen. De hoge taille. De dikke kont. De korte nek. De platte boezem. Bolligheid algemeen. (Dat heet heel aardig, `curvy'.) Hoekigheid algemeen. (`Boyish'.) En bij elk kledingstuk wordt verteld welk model je moet kiezen als je met dat specifieke kenmerk te kampen hebt. Of met verschillende daarvan. Jurken in A-lijn voor de dikke kont. Mannenmodel broeken voor het jongensfiguur. Wikkeltruitjes voor de `curvy'- types. Een korte jas in empire-lijn voor kleine vrouwen. Alle kenmerken tegelijk bezitten kan niet, dat is iets om in gedachten te houden.

Je kunt zelfs leren wat voor type handtas je moet hebben. Namelijk tegenovergesteld aan je figuur. Dus als je hoekig bent: een zachte tas. Mollige vrouwen iets strengs.

En dat je nooit schoenen aan moet hebben die lichter zijn dan je kousen. (Maar dat wisten we al.) En dat schoenzolen dun moeten zijn om een slank effect te bewerkstelligen.

Ik weet zeker dat wie zich aan al deze adviezen zou houden, er zo niet geweldig, dan toch ten minste goed gekleed uit zou zien. Na een paar maanden winkelen, dat wel, want er zal van alles in de garderobe blijken te zitten wat daar niet hoort, en van alles niet wat er moet zijn. Wie aan deze nieuwe manier van leven begint, moet eerst al haar kleren doorpassen om te kijken wat weg kan en wat misschien vermaakt. Dan stelt ze een lijst op met wat ontbreekt. Dan een budget. Dan doet ze winkelkleren aan, die makkelijk aan en uit kunnen, met gladzittend ondergoed dat niet hinderlijk is en een beetje make-up om er goed uit te zien, en gaat op bij voorkeur een doordeweekse ochtend naar de winkels. Alleen. Ze koopt uitsluitend wat haar staat en past (nooit kopen voor het figuur dat je dénkt te gaan krijgen, zegt de schrijfster streng), en vergeet geen seconde de eisen van Secrets of style.

Het is net zoiets als een dieet. Maar daar word je alleen maar slank van. Dit is zoveel meer. Dit is kennis, stijl, zelfvertrouwen. Elegantie. Binnen handbereik! Het hele land zou erop vooruitgaan als iedereen dit boek kocht en deed.

Als er tenminste ergens in Amsterdam een kasjmier trui te vinden zou zijn. En we de foto van onbereikbaar leggy Cindy Crawford uit ons hoofd zouden kunnen zetten.

Praktische tips samengevat uit:

In Style, Secrets of Style.

Illustraties uit besproken boek

    • Marjoleine de Vos