Koopsompolis of niet?

Heeft het zin om geld te storten in een koopsompolis (zonder garantie) als je vrij zeker weet dat je bij ingang van de lijfrente in hetzelfde belastingtarief valt? Of zit het voordeel erin dat een deel van je vermogen box 3 verlaat en onzichtbaar wordt voor de fiscus? Ik ontving namelijk nog nooit van mijn verzekeraar een opgave van de belastbare waarde van mijn lopende koopsompolissen.

(T. van C.)

De waarde van een koopsompolis, mits de storting aftrekbaar is van uw belastbare inkomen, valt in box 1 (dus niet in box 3) en is daar niet belast. Dat is een voordeel. Een tweede voordeel zit in het uitstel van belastingbetaling. U trekt nu af, waardoor u minder inkomstenbelasting betaalt, en betaalt pas later belasting over de uitkering. Of zo'n polis verder interessant is, hangt af van uw totale (toekomstige) financiële situatie.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele