Journaal kost 330 euro per minuut

Wat kost het Journaal? Met het oog op het debat over fraude, normen, waarden en de kosten van een publieke organisaties heeft het NOS Journaal gisteren via zijn website een verantwoording gegeven over de besteding van ,,onze belastingcenten'' gebeurt.

,,We hebben niets te verbergen en sterker nog: het is prettig als iedereen weet wat wij kosten, hoe we ons geld uitgeven'', aldus hoofdredacteur Hans Laroes onder de kop: `Zo'n NOS Journaal, wat kost dat nou?'

In 2004 27 miljoen euro. Een kleine dertien miljoen euro (49 procent van het budget) gaat op aan personeelskosten, zo blijkt uit de verantwoording. Bijna twee miljoen euro gaat op aan contracten met persbureaus als het ANP en Reuters en uitwisseling met de regionale omroepen. De huisvesting kost 150.000 euro, faciliteiten als de studio's en montage acht miljoen, verbindingen met satellieten en mobiele wagens 2,3 miljoen en onkosten als telefoneren, hotels en auto's 1,6 miljoen euro.

Volgens Laroes heeft het Journaal de laatste jaren voor vrijwel hetzelfde bedrag beduidend meer uitzendingen verzorgd. In 1999 zond het Journaal nog 41.000 minuten uit, dit jaar zal dat zijn opgelopen tot 65.000 minuten. Een tv-minuut is het afgelopen jaar een stuk goedkoper geworden, zo rekent Laroes voor, van 430 naar 330 euro.

Eén van de redenen dat het maken van televisie de afgelopen jaren goedkoper is geworden is volgens Laroes de opkomst van digitale technieken, waardoor verbindingen en andere facilitaire kosten omlaag zijn gegaan.