Japans beroemdste filmmonster stopt

Hij is één van de beroemdste Japanners ooit en in ieder geval Japans bekendste dier, maar na vijftig jaar komt er toch een eind aan zijn leven. Filmbedrijf Toho Co. heeft bekendgemaakt dat de 28ste film over Godzilla de laatste zal zijn.

Godzilla is een enorm, dinosaurusachtig reptiel dat ontstaan is tijdens Amerikaanse atoomproeven op Bikini. Hij werd de held in een lange reeks films die even camp als vernielzuchtig zijn. Gedreven door een reusachtige woede verwoestte hij in 1954 in zijn eerste film meteen al Tokio. De symboliek was negen jaar na de bommen op Nagasaki en Hiroshima duidelijk. Regisseur Ishiro Honda bedoelde het als een oprecht protest tegen de Amerikaanse atoomproeven op het eiland Bikini. Aan het einde van de film sterft het monster, plannen voor een vervolg waren er niet.

De film was een enorm succes in Japan en kwam twee jaar later ook in de Verenigde Staten uit. Met slogans als `Naast Godzilla is King Kong een dwerg' werd de film ook daar een hit. Godzilla werd dus tot leven gewekt voor een volgende film waarin hij worstelde met een andere reusachtig dinosaurus, de eerste van vele tegenstanders.

In de jaren zestig en zeventig versukkelde het monster. Je kon zien dat het een man in een rubberen monsterpak was die van heel laag werd gefilmd. Toch bleef Godzilla een snaar raken in Japan en daarbuiten. De latere films proberen bij de tijd te blijven met extra special effects, maar het publiek liet het afweten. Sinds Jaws en Star Wars lagen de eisen hoger.

Na precies vijftig jaar is het voorbij. In december komt de laatste film uit, Godzilla: de laatste oorlog. Maar filmstudio Toho sluit niet uit dat over een jaar of tien nog een wederopstanding volgt.