Haïti boos over komst Aristide naar Jamaica

De nieuwe premier van Haïti, Gerard Latortue, heeft gisteren gewaarschuwd dat het bezoek van de verdreven Haïtiaanse president Jean-Bertrand Aristide aan Jamaica ,,een bedreiging [vormt] voor de stabiliteit van Haïti''.

Latortue reageerde daarmee op de uitnodiging van Jamaica aan Aristide, drie weken nadat hij was verdreven en vertrokken naar de Centraal Afrikaanse Republiek. De Jamaicaanse regering heeft Aristide toestemming gegeven voor een bezoek voor hereniging met zijn jonge dochters die vlak voor zijn val op 29 februari uit veiligheidsoverwegingen waren overgebracht naar de Verenigde Staten. Volgens Latortue is de aanwezigheid van Aristide, zo dicht in de buurt van het nog altijd zeer onrustige Haïti, ,,een onvriendelijke daad'' van Jamaica.

Eergisteren brak in Haïti opnieuw een vuurgevecht uit in de hoofdstad Port-au-Prince, toen de politie een einde probeerde te maken aan een rumoerige betoging van voorstanders van Aristide. Daarbij werden twee mensen gedood en raakten zes anderen gewond. Bijna duizend demonstranten eiste de terugkeer van de Aristide. Ze scandeerden slogans tegen de Verenigde Staten en tegen de nieuwe regering. Sommigen vernielden etalages en autoruiten om hun ongenoegen over het vertrek van Aristide te uiten. De politie gebruikte traangas om de relschoppers uiteen te drijven toen er plotseling schoten werden gelost.

Volgens de betogers heeft de politie met scherp op de demonstranten geschoten. Onafhankelijke bronnen konden dat niet bevestigen. Premier Latortue was tijdens de betoging in gesprek met interim-president Boniface Alexandre in het Nationaal Paleis. Zij voerden overleg over de samenstelling van een nieuw kabinet. Latortue heeft gezegd dat hij opnieuw eenheid zal brengen in Haïti. Ontwapening, werkgelegenheid en onveiligheid zouden zijn primaire aandachtspunten worden om het straatarme land ,,weer gezond te maken''. ,,De Haïtiaanse bevolking moet aanvaarden dat het afscheid moet nemen van president Aristide'', aldus Latortue. Volgens Latortue zullen binnen zes tot acht maanden nieuwe parlementsverkiezingen worden gehouden in het land.

Sinds het aftreden van Aristide proberen Franse en Amerikaanse vredestroepen orde op zaken te stellen. In verschillende betogingen voor en tegen Aristide zijn al acht doden gevallen.