Financiële frisheid

EEN BEETJE POLITICUS bezuinigt buitengewoon. Gewoon minder uitgeven dan eerder beloofd valt niet op. Minister Hoogervorst haalt de no-claim uit de garage. Wat minder ingegroeide teennagels geclaimd? Met bevende vingers de bloeddruk zelf gemeten? De hernia over het jaar getild? Geld terug! De gezondheid verzekerd als auto. Blij dat ik rij want we leven maar even.

HET UWV is een zelfstandig bestuursorgaan. En dat willen ze daar weten ook. Sociale snoeier De Geus wil de top zonder goudgerande afkoopsommen de marmeren poort uit krijgen. De financiering van de bankstellen en de gordijnen drukten al zwaar op de gemeenschap. De heren wilden eerst van geen wijken weten. Nu zijn ze er uit. Het onsje minder heeft geen tonnetje meer gekost.

MET DE FINANIëLE frisheid moet het bij sportverenigingen wel goed zitten. Maar bij PSV speelt Tabaksblat in een andere competitie. Enkele commissarissen hielden toezicht en financierden spelers. Een andere toezichthouder verstrengelde de vereniging een lening. Een gezonde geest in een gezond lichaam.

NEDERLAND gaat samen met Denemarken en België op kop bij de toepassing van breedband in Europa. Maar bij eurobank ECB wacht de kleine landen de bezemwagen. Grote landen dragen landgenoten voor als opvolger in het ECB-bestuur. De kleintjes hebben het nakijken. Europa, best belangrijk!

DE NOTARISSEN WEKKEN ministeriële toorn. Een foto van een lachende minister Zalm mag niet meer gebruikt worden in een reclamecampagne om de erfenis financieel voordelig te laten verlopen. De funeraire fiscalisten hadden de minister op de hoogte gesteld en dachten er mee door te kunnen gaan. En dat mag beslist niet. Over zijn lijk! En met behulp van een beetje notaris: een rijk lijk.

LEVEN WE IN een fraudeland of zijn we kleine grabbelaars? Parlement en regering stonden treurend stil bij de publieke moraal. En de werkelijkheid draaide intussen door. Ex-bestuursvoorzitter Scheffer van Imtech grabbelde nog eens een kleine miljoen euro bij zijn riante vertrekpremie omdat hij geen nieuwe baan kon vinden. Zijn betaalde commissariaten tellen niet mee. De top telt anders.

DE AUTORITEIT Financiële Markten moet meer afschrikwekkends krijgen dan alleen de naam. Minister Gerrit Zalm verwacht dat door de AFM `nog heel wat afgebibberd' zal worden. Maar de bedrijven hebben wel ruimschoots de tijd gehad de kachel aan te maken. Anderhalf jaar geleden beloofde hij prioriteit. Deze week noemde hij in de Kamer de bevoegdheden volstrekt onvoldoende. Er nadert een wet. Toezicht komt met de jaren.

    • Cees Verschure