ETA wijst verantwoordelijkheid af

De Baskische terreurbeweging ETA wijst iedere verantwoordelijkheid af voor de terreuraanslagen afgelopen donderdag in Madrid. Dit is gisteravond meegedeeld in een boodschap aan een ETA-gezind dagblad en de Baskische regionale krant. De Spaanse regering houdt vast aan de ETA als hoofdverdachte, maar sluit betrokkenheid van andere terreurbewegingen als Al-Qaeda niet uit.

Bij massale demonstraties tegen de aanslagen in Madrid, waarbij 199 doden vielen en meer dan 1.400 mensen gewond raakten, namen gisteravond in een vijftigtal steden in Spanje naar schatting ruim acht miljoen mensen deel. In Madrid kwam een record van 2,3 miljoen mensen op de been, terwijl Barcelona 1,3 miljoen demonstranten telde.

De mondelinge verklaring aan de twee kranten, die door de meeste media aan de ETA wordt toegeschreven, stelt dat de Baskische terreurgroep niets van doen heeft met de aanslagen. De mededeling volgt nadat donderdag de voorman van de verboden ETA-partij Batasuna, Arnaldo Otegi, reeds alle betrokkenheid van de ETA uitsloot en de aanslag veroordeelde. Minister van Binnenlandse Zaken Ángel Ácebes hield gisteravond echter vast aan het vermoeden dat ETA de hoofddader is. Ácebes wees daarbij op eerdere pogingen van de terreurbeweging om bommen in een trein tot ontploffing te brengen en een bestelauto met 500 kilo explosieven die aan het begin van de maand werd onderschept.

Nader onderzoek van een van de rugzakken met explosieven die niet tot ontploffing werden gebracht, wijzen evenwel uit dat een uit Spanje afkomstig type springstof is gebruikt waar ETA de laatste jaren geen gebruik van maakt. Ook het ontstekingsmechanisme van de bompakketten wijkt af van die die normaalgesproken door ETA wordt gebruikt.

Bij de demonstratie in Madrid waren zowel de regering als oppositiepartijen en vakbonden aanwezig. Ook kroonprins Felipe en zijn twee zusters liepen mee. Uit het buitenland waren EU-commissievoorzitter Prodi aanwezig, samen met de Italiaanse premier Berlusconi, zijn Franse ambtgenoot Raffarin en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Fischer. De Nederlandse regering werd vertegenwoordigd door vice-premier De Graaf. Deze verklaarde desgevraagd dat de aanslagen in Madrid de noodzaak van een ,,zekere alertheid'' onderstrepen in alle Europese landen voor mogelijke aanslagen van het Al-Qaeda-netwerk. Betrokkenheid van deze organisatie bij de aanslagen in Madrid is volgens hem zeker niet uit te sluiten.

Aanslagen Madrid

Pagina 3

Stations onderzocht

Pagina 5

Verkiezingen

Veiligheid Spelen

Samenwerking EU-landen

Pagina 13

Wij Spanjaarden

Francisco Umbral

Pagina 35

Einde van een illusie