Eindelijk eens goed licht

Design kan ook warm zijn, ondervindt Joep Habets in Tubbergen.

Als je werelds hebt gegeten in de provincie, dan is het aantrekkelijk als er boven een opgemaakt bed voor je klaar staat. De eetreiziger wordt op zijn wenken bediend. Her en der verschijnen hotels waar lekker eten is te combineren met comfortabel slapen. Ze zijn veelal kleinschalig, de omgang met de gasten is persoonlijk – je krijgt een hand bij aankomst – en er is veel zorg besteed aan de inrichting en de sfeer. Een nostalgische landelijke Engelse stijl of kosmopolitisch design zijn favoriet.

Design is een trend in restaurants en hotels. Een restaurant heet tegenwoordig al gauw een design restaurant als Jan des Bouvrie de stoelen heeft gerokt, de muren warmwit gekwast en de lampen gekaasdoekt. In elk geval zit je dan goed in een prettige akoestiek want Jan heeft altijd een ongevaarlijke, doch behaaglijke interpretatie van begrip design. Het kan spartaanser. Het kan avontuurlijker, maar het wordt zelden te gek. Design is in de horecawereld `strak en eigentijds, maar toch warm en comfortabel'.

Droste's in Tubbergen behoort tot de hotels die in de woonbladen staan omdat ze uitmunten in behaaglijk design. Zelf nemen ze het woord design niet in de mond. Dat is nog eigentijdser; de Rabobank meldde vorige week dat design al weer zijn beste tijd heeft gehad.

Droste's is in drie generaties gegroeid van een simpel café tot een restaurant en hotel met vierentwintig kamers. Uit het samenstel van drie gebouwen is de geschiedenis af te lezen en iets van de sfeer van het café is nog bewaard. Er staat een biljart en Droste's ligt aan de viersprong zoals een café aan een viersprong behoort te liggen. Op de bar staan heerlijke versgebrande, nog warme nootjes. In de aangrenzende salon brandt huiselijk de open haard. Honderd procent stijlvast is het interieur overigens niet en dat maakt het wel zo aardig.

Droste's Hotel biedt een aantrekkelijk kader voor het `werelds eten in de provincie' bij Droste's Restaurant, waarvan vorige week op deze plek verslag is gedaan. Vooraf een uurtje aan de leestafel, aan het biljart of bij de open haard, achteraf het bed opzoeken in een van de patiokamers of de lofts.

`Loft' klinkt beter dan `zolderkamer'. Bij een loft denk je aan een appartement in Londen of New York, aan een heel ruim appartement. Bij Droste's zijn de afmetingen meer op de schaal van Tubbergen. Als onze kamer een loft-medium is, hoe klein is dan de loft-small? Onze kamer (99 euro per nacht met ontbijt) mag klein zijn, de ruimte is uitgekiend ingedeeld en de half open badkamer geeft visueel ruimte en ruimtelijkheid. Alles is tot in de details uitgedacht, zoals een plat scheerspiegeltje, een tv die aan een plafondrail hangt en er is goed licht. Eindelijk eens goed licht in een hotelkamer! Dat mag wel in de krant. Een paar klompen kun je voor de deur van de kamer zetten als je niet wilt worden gestoord. Als ik 's ochtends de klompen binnen pak, komt de geur van het ontbijt me al tegemoet.

Het ontbijt in de wintertuin is semi-zelfbediening. De gastvrouw snijdt à la minute de kaas en vleeswaren. De couleur locale wordt verzorgd door de krentenwegge. Het is een eenvoudig, maar sympathiek ontbijt. Op tafel komt een zacht gekookt eitje. Warm, maar toch geen design.

Droste's Hotel & Restaurant,

Uelserweg 95,

Tubbergen,

0546 621264,

www.drostes.nl

    • Joep Habets