Drukker smet op cijfers De Telegraaf

De Telegraaf zit weer in de rode cijfers doordat de drukkerij die in 2002 een Telegraafdochter overnam in moeilijkheden zit.

Fred Arp, financieel bestuurder van krantenconcern De Telegraaf, was er zichtbaar ongelukkig mee. Het bedrijf is voor het derde achtereenvolgende jaar in de rode cijfers beland. De oorzaak daarvan ligt grotendeels bij een bedrijf waarin De Telegraaf slechts een minderheidsbelang houdt: Brouwer Groep. Deze drukker van tijdschriften als Vrij Nederland en de Hitkrant leed vorig jaar 35 miljoen euro verlies op een omzet van 277 miljoen.

Arp noemde Brouwer dan ook een ,,heel storende factor'' in de resultaten van De Telegraaf. De verbintenis tussen beide bedrijven ontstond in 2002, toen De Telegraaf zijn tijdschriftendrukkerij, de Biegelaar Groep, aan Brouwer verkocht. De transactie werd in aandelen verricht omdat Brouwer al met hoge schulden kampte. De Telegraaf kreeg daardoor een belang van 43 procent in het bedrijf.

In de berichten van destijds bejubelden de twee partijen het samengaan, hoewel de gecombineerde omzet van 315 miljoen euro later neerwaarts werd bijgesteld naar 300 miljoen. De Brouwer Groep werd met de overname de tweede tijdschriftendrukkerij van Nederland, na Roto Smeets De Boer.

De Telegraaf was niet de eerste uitgever met een belang in Brouwer. Wegener, de grootste uitgever van regionale dagbladen in Nederland, was al sinds 1999 aandeelhouder in Brouwer. Het Apeldoornse bedrijf verkocht in dat jaar zijn tijdschriftdrukkerijen aan Brouwer. Ook al in ruil voor een belang van 27,5 procent, omdat Brouwer geen contanten had.

Brouwer Groep is het typische voorbeeld van een bedrijf dat door overnames pijlsnel is gegroeid. In 1988 werd de basis gelegd door Willem Vermeulen en Arie Veldhuyzen van Zanten, die allebei hun stoel bij adviesbureau McKinsey inruilden voor die van directeur-grootaandeelhouder in Brouwer Offset, een Delftse drukker met destijds een omzet van 25 miljoen euro. In hoog tempo werd vervolgens een stoet drukkerijen ingelijfd, maar de schulden liepen daarbij op. In 2002 werkten bij de onderneming 1.700 mensen en bedroeg de omzet 284 miljoen euro.

De overnames waren noodzakelijk wegens de consolidatie in de sector. Juist daarom besloten Wegener en De Telegraaf hun tijdschriftdrukkerijen de deur uit te doen. Zij wilden zich toeleggen op uitgeven. Brouwer zag kans aansluiting te vinden bij marktleider Roto Smeets De Boer, die ontstond toen uitgever VNU zijn drukkerijen afstootte, ook in ruil voor een belang in de drukkerij. Het belang van VNU in Roto Smeets De Boer bedraagt nu nog 12 procent.

Wegener verkocht zijn belang in Brouwer begin 2002 aan Willem Vermeulen. Het Apeldoornse bedrijf heeft daar contanten voor ontvangen. Hoeveel dat was, is nooit bekendgemaakt. Maar achteraf gezien lijkt Wegener daarmee beter te zijn weggekomen dan De Telegraaf nu.

Financieel bestuurder Arp van De Telegraaf liet gisteren haarscherp de pijn zien die Brouwer bij het Amsterdamse krantenconcern heeft veroorzaakt. Brouwer stond voor ruim 76 miljoen euro in de boeken van De Telegraaf. Onderdeel van dat bedrag is een kapitaalinjectie van 25 miljoen euro die De Telegraaf vorig jaar noodgedwongen in Brouwer moest steken. ,,Anders zou het bedrijf omvallen.''

Gisteren moest de kogel door de kerk wegens de publicatie van de jaarcijfers. Arp voerde overleg met de accountant van De Telegraaf over de waarde van Brouwer. ,,We hebben geen enkele reden om optimistisch te zijn over Brouwer.'' Besloten werd daarom om de boekwaarde van 76 miljoen euro in één klap tot nul af te waarderen. ,,Deze keutel moesten we doorslikken'', zegt Arp. ,,Brouwer is hiermee niet ten grave gedragen, maar vanaf nu kan het alleen nog meevallen.''

    • Mark Houben