De terugkeer van een groot schaatstalent

Tweevoudig wereldkampioene bij de junioren Frédérique Ankoné (22) is terug aan het schaatsfront.

Even onverwacht als ze ruim anderhalf jaar geleden een punt zette achter haar veelbelovende carrière en van het toneel verdween, keerde tweevoudig wereldkampioene bij de junioren Frédérique Ankoné in januari terug op het ijs. Na een telefoontje van coach Jac Orie besloot de allroundster uit Oldenzaal haar schaatsen uit de kast te halen.

,,Ik was verrast toen Jac belde. Hij vond het jammer dat ik was gestopt. Ik ben er trots op dat zo iemand aan je denkt'', vertelt Ankoné donderdagmiddag voor de training op het ijs van Thialf in Heerenveen. In de zomer van 2002 besloot ze plotseling te stoppen met schaatsen, wegens mentale problemen. `Perfectioniste' Ankoné kon moeilijk met de wedstrijdspanning en de door haarzelf opgelegde druk omgaan. Het plezier in hardrijden raakte ze kwijt en buiten het schaatsen had ze niets.

Het vertrek van de belofte, in 2000 in het Finse Seinäjoki en een jaar later in Groningen wereldkampioene allround bij de junioren, werd betreurd. ,,Ze is misschien wel het grootste talent dat we in Nederland ooit gehad hebben'', zei trainer Jan de Kok destijds. Alle lof ten spijt wist niemand Ankoné te bewegen de ijzers weer onder te binden. Tot het telefoontje van `kampioenenmaker' Orie, die Erben Wennemars en Marianne Timmer naar de wereldtitel sprint leidde en Mark Tuitert naar de Europese allroundtitel.

,,Ik heb vorig jaar niet geschaatst. In de winter begon ik te twijfelen of ik weer zou gaan schaatsen. Ik dacht: `Ik moet wat met mijn talent doen en deze kans – met zo'n team en zo'n coach – krijg ik nooit meer.' Bij Jac heb ik een goed gevoel. Het is een nuchtere vent'', weet Ankoné, die een paar ,,uurtjes'' per week op het ijs staat en verder loopt, fietst en aan krachttraining doet.

,,Het is heel vrijblijvend. Ik wil het weer eens proberen en kijken of ik het plezier in schaatsen terugvind. Er staat geen druk op de ketel'', zegt Ankoné. De druk tijdens en voor wedstrijden werd haar destijds fataal. Ze had last van zenuwen en sloot zich af van de buitenwereld. Begeleiding van een sportpsycholoog, die haar ademhalingsoefeningen leerde om zich te ontspannen, mocht niet baten.

Na haar besluit met schaatsen én met haar HBO-opleiding algemene lichamelijke opvoeding (ALO) in Groningen te stoppen, waste ze twee maanden lang borden in een hotel. Inmiddels zit ze een half jaar achter de kassa in een supermarkt in Oldenzaal. ,,Door die baantjes zie je de andere kant ook eens en besef je dat het schaatsleventje best lekker is. Ik heb leren relativeren en ben nuchterder geworden'', zegt Ankoné. ,,Ik heb leren genieten van dingen, zoals op een terrasje zitten. Vroeger nam ik die vrijheid niet. Mijn sociale leven is ook beter.'' Haar vriend, werkzaam op de slagersafdeling in dezelfde supermarkt, knikt instemmend. Ankoné: ,,Ik maak niet meer de fout alleen met schaatsen bezig te zijn. Ik moet er wat anders bij hebben. Ik was helemaal gefocust op schaatsen.''

Na een jaar lang afstand te hebben genomen van het schaatsen, bezocht Ankoné dit seizoen de NK sprint, de EK allround en de NK afstanden. ,,Ik kon het niet loslaten. Bij de NK afstanden dacht ik: Hé, daar stond ik vroeger ook.''

Bij haar terugkeer schrok ze van haar conditie-achterstand, een meevaller was haar techniek. ,,Ik heb het gevoel nog. Mijn timing en afzet zijn goed, maar de bochten moeten beter en ik heb nog niet de felheid voor een wedstrijd. Ik ben niet bezig met mijn oude niveau. Eerst wil ik de lol in schaatsen terugkrijgen'', zegt Ankoné, die `geen idee' heeft hoelang het nog duurt voordat ze terug is aan de top. ,,Als ik hard werk, kan ik volgend seizoen meedoen op de NK afstanden. Hoe het verder gaat, is onzeker. Jac pakt het rustig aan. Alles moet stap voor stap, anders ga je kapot.''

Ankoné laat zich niet verleiden tot voorspellingen over deelname aan de Spelen van Turijn, over twee jaar. Ze is allang blij dat ze weer op het ijs staat en meetraint met de ploeg van Orie. ,,Het is een gezellige ploeg en ik ben hartelijk ontvangen. Ik was bang voor reacties in de trant van `daar komt zij ook weer aan'. Het viel erg mee. Ze pushen me niet.''

Of ze veel ziet van haar ploeggenoten die nu in Seoul de WK afstanden rijden, betwijfelt Ankoné, die vandaag achter de kassa zit. Omdat ze vroeg op moest, heeft ze vannacht niet gekeken.

Ankoné zit weer lekker in haar vel en realiseert zich dat ze knopen moet doorhakken. ,,Ik wil weer studeren. In Almelo start een nieuwe opleiding: `Wellness', voor lichaamsverzorging. Misschien doe ik dat. Maar ik doe niets overhaast. Ik zie wel wat er op me af komt.''

    • Pieter de Vries