Cowboys

In welke uitgaansgelegenheid kan je je portemonnee nog veilig op tafel laten liggen? Op de dansavonden van The Spread Eagle Country Dancers in partycentrum Jaap van der Graaf in Ridderkerk, zegt Peter Steenbergen. ,,Country is een levensstijl'', aldus de 53-jarige woningstoffeerder. ,,Line-dancers zijn goudeerlijke mensen.''

Samen met zijn vrouw Rommy leidt Steenbergen in zijn vrije tijd de dansschool. In de avonduren geeft het echtpaar les aan in totaal tweehonderd cursisten. Ze brengen hun de fijne kneepjes bij van bijvoorbeeld de Canadian Stomp, de Chattahoochee of de Wild Horse dance. En al zijn er zeker vierduizend verschillende countrydansjes, na tien weken les kan iedereen meedoen. ,,Ik heb nog nooit iemand gehad bij wie ik de passen er niet in kon stampen'', zegt Rommy.

Line-dancen doe je niet in je gewone kleren. De leden van het demonstratieteam van The Spread Eagle dragen allemaal een zwarte hoed, een zwart hemd, een zwarte spijkerbroek en zwarte boots. En op hun broekriem zit een buckle, een glimmende gesp met een afbeelding van een adelaar en de Amerikaanse vlag.

Ook de diner-dansants die de dansschool tweemaal per jaar organiseert lijken made in Texas. Het plaatselijke partycentrum wordt aangekleed in country-style. En het lopend buffet is bij die gelegenheden voorzien van doughnuts, spareribs, kluifkip en varken aan het spit.

,,Dat zijn mooie avonden'', zegt Mario van Hoek, de vaste diskjockey van The Spread Eagle. Terwijl hij de knoppen bedient, staat zijn vrouw op de dansvloer. ,,Ik heb het zelf ook geprobeerd'', zegt de 32-jarige stratenmaker. ,,Maar na een dag werken, trek ik het gewoon niet. De benen willen wel, maar het hoofd niet. Line-dancen is topsport, echt waar.''

Topsport met specifiek Nederlandse kenmerken. Want poldercowboys en -girls dansen anders dan echte cowboys. Dat vertellen de enige twee leden van The Spread Eagle die ooit in de Verenigde Staten zijn geweest. Onderhoudsmonteur Driek en serveerster Pia vierden twee jaar geleden vakantie in Nashville. Daar stelde het echtpaar Althuizen vast dat line-dancen in Amerika heel anders gaat. ,,Ze dansen daar met hun lichaam'', zegt Driek, ,,wij dansen met de benen.''

Dit is de vierde aflevering uit een serie portretten van verenigingen.

    • Arjen Ribbens