Baoema: Tolingana

Afrikaanse muziek uit het hart van Friesland, dat is mogelijk dankzij bassist Oeds Bouwsma, aangenaam. Plus natuurlijk vocalist/gitarist Basile Maneke Lukadi die volgens het bijgevoegde persbericht uit `Westafrika' komt en alle liedjes schreef. Zo globaal als het persberichtje is de muziek op deze cd: een beetje Cuba uit de zeer oude doos, wie kent niet `El Manisero' ook bekend als `The Peanut Vendor' hier vermomd als `Kolo Kolo'? En wie is inmiddels niet bekend met de Congolose dansstijl `zouk'?

Dat Bouwsma zijn contrabas soms ook strijkend bespeelt en dat Basile ook in het Frans en het Engels zingt geeft deze plaat iets extra werelds. Wie net de trein naar Berlijn heeft gemist of vreest voor de rekening van de tandarts zou veel troost kunnen vinden bij Baouma, Tolingana en ús Oeds Bouwsma.

Afro-muziek opgenomen in een studio in Harlingen, had muziekliefhebber Simon Vestdijk daar ooit van kunnen dromen?

Baoema: Tolingana SSST 011 Info: www.basile.nl

    • Frans van Leeuwen