Baggeraar Van Oord schrapt 400 banen

Bij baggeraar Van Oord verdwijnen de komende maanden 400 van de 3.000 banen. Daarbij zullen zo'n 250 gedwongen ontslagen vallen, waarvan 170 in Nederland.

Dat heeft Van Oord gisteren bekendgemaakt. De ontslagen zijn volgens het bedrijf uit Rotterdam nodig omdat de vraag naar bagger- en waterbouwkundige werken wereldwijd is teruggelopen. Daarnaast is er personeel boventallig als gevolg van de overname van Ballast Ham Dredging (BHD), voorheen de baggerdivisie van bouwbedrijf BAM.

Volgens Van Oord wordt de internationale baggermarkt op het moment sterk beïnvloed door politieke meningsverschillen tussen Singapore en de buurlanden Indonesië en Maleisië. Als gevolg hiervan kwamen grote landaanwinningsprojecten in Singapore nagenoeg stil te liggen. Het zand voor die projecten moet uit Indonesië komen, maar dat land weigert het te leveren.

Eerder deze week maakte ook baggeraar Boskalis bekend banen te gaan schrappen. Bij het bedrijf uit Papendrecht verdwijnen 450 van de 3.000 arbeidsplaatsen. Boskalis voerde hiervoor dezelfde argumenten aan als Van Oord: verslechtering van de marktomstandigheden en problemen in Singapore, waardoor er materieel onbenut blijft.

Van Oord verwacht de banenreductie in de loop van dit jaar voltooid te hebben. Het bedrijf zegt er alles aan te zullen doen om eventuele nadelige gevolgen tot een minimum te beperken voor de betrokken werknemers. Met vakbonden zijn afspraken gemaakt over bemiddeling naar nieuw werk, het niet verlengen van tijdelijke contracten en het treffen van een regeling voor oudere werknemers.

Van Oord kocht in oktober Ballast Ham Dredging voor 457 miljoen euro van bouwbedrijf BAM. BHD was twee keer zo groot als Van Oord, maar BAM wilde van de baggeractiviteiten af om de financiën weer op orde te krijgen en de aankoop van HBG af te betalen. BHD zat in de boedel van bouwer HBG die door BAM in 2002 was overgenomen, het sluitstuk van de langlopende baggeroorlog.

Door de overname door Van Oord ontstond een baggeronderneming van wereldformaat. In omzet blijft Van Oord maar net achter bij de grootste speler op de vrije baggermarkt, Boskalis. Die onderneming heeft een omzet van een miljard. De combinatie Van Oord-BHD haalt jaarlijks ruim 900 miljoen euro binnen.