Athene wil hulp van NAVO

Griekenland heeft gisteren gezegd dat het de NAVO formeel om hulp heeft gevraagd bij de beveiliging van de Olympische Spelen in Athene in augustus. ,,De regering heeft gevraagd om de bijdrage van de NAVO aan de veiligheid van de Olympische Spelen'', zei de regering gistermiddag in een verklaring.

De bijdrage zal bestaan uit beveiliging van het luchtruim, gezamenlijke patrouilles op zee en bescherming tegen een nucleaire, biologische en chemische aanval. NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer heeft eerder al positief gereageerd op een mogelijk Grieks verzoek. ,,De NAVO kan assisteren, de NAVO wil assisteren en de NAVO is in een positie om te assisteren'', zei hij tijdens een bezoek aan Athene enkele weken geleden. De NAVO-inzet zou onder meer kunnen bestaan uit het leveren van AWACS-surveillancevliegtuigen. De alliantie zal naar verwachting ook noodplannen ontwikkelen voor calamiteiten, zoals een terroristische aanval. Ook kan de NAVO vertrouwelijke informatie beschikbaar stellen.

Het Griekse verzoek kent geen precedent in de geschiedenis van de NAVO. Een geheime veiligheidsoperatie onder de naam Hercules Shield, met enkele honderden Amerikaanse soldaten en tweeduizend Griekse soldaten, ging afgelopen woensdag van start. Zij simuleren diverse soorten aanslagen, zoals een aanval met een kernbom tot een kaping van een schip. Afgelopen dinsdag nam de nieuwe Griekse premier Costas Karamanlis de leiding van het ministerie in handen, dat belast is met de voorbereidingen van de Olympische Spelen.

Athene heeft ruim 650 miljoen euro uitgetrokken voor de beveiliging van de Spelen, drie keer zoveel als Sydney deed in 2000. Dit heeft alles te maken met de angst voor terreuraanslagen. Het land heeft een adviesgroep met zeven landen geformeerd, bestaande uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Israël, Australië, Spanje, Frankrijk en Duitsland. Rusland en Turkije helpen ook.