Artiesten massaal voor de rechter

Kunstenaars zijn in groten getale conflict geraakt met hun administratiekantoor over de tarieven voor de verzorging van hun boekhouding. Dit kantoor, De Maniegroep, heeft inmiddels ruim honderd kunstenaars voor de rechter gedaagd om hen te dwingen hun rekeningen te betalen.

De problemen zijn begonnen toen de oprichter en naamgever van de De Maniegroep in 2002 overleed en het kantoor werd overgenomen. Aan hun rekeningen merkten de cliënten, werkzaam in creatieve beroepen, dat de oude afspraken niet meer gelden en dat het kantoor de tarieven flink heeft opgeschroefd. Advocaat W.D. Vorstman, die namens een twintigtal gedagvaarde kunstenaars optreedt, zegt: ,,De kunstenaars waren daar niet over ingelicht. Het aantal gedeclareerde uren was veel hoger dan mogelijk is voor de bescheiden administraties die kunstenaars voeren. Geen kapitale boekhoudingen, wel kapitale rekeningen.''

De Maniegroep reageerde niet op telefoontjes en aangetekende brieven met voorstellen zaken in overleg af te wikkelen, zeggen de kunstenaars. ,,In plaats daarvan gingen ze tot mijn verbazing op enorme schaal dagvaardingen sturen'', aldus Vorstman. ,,In januari telde ik er meer dan honderd. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt. Het is een onbeschrijfelijke puinhoop.''

Vorstman voerde overleg met het kantongerecht. ,,De zaken zijn globaal identiek, maar helaas is er niet één rechter op gezet.''

Namens dertig ontwerpers heeft de BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse ontwerpers) De Maniegroep benaderd, zonder een bevredigend antwoord te krijgen. De ontwerpers laten hun zaken nu voorkomen. Zo'n tachtig kunstenaars hebben zich verenigd om de problemen te inventariseren, omdat ze worden ,,geteisterd door spookfacturen, dwangbevelen en gerechtelijke dagvaardingen''. Beeldend kunstenaar Liet Heringa bijvoorbeeld stuurde vergeefs aangetekende brieven om de boetes die de belasting oplegde na het niet indienen van haar aangifte vergoed te krijgen. ,,De Maniegroep heeft nu zelfs een eigen incassobureau opgericht. Van een van de twee mannen die mijn boekhouding zouden doen, krijg ik nu aanmaningen namens DBI Credit Collect. Het kost me ook veel geld om een nieuwe accountant fouten te laten herstellen en ontbrekende informatie te laten vergaren.''

Fotografe Desiree Dolron is hevig gefrustreerd over de voortdurende problemen met haar boekhouder van De Maniegroep. ,,Ik kan hem wel vermoorden.''

Inmiddels heeft het kantoor zijn naam veranderd in Accountancy for Creators. Vorstman: ,,Maar ze factureren nog onder de oude naam.''

De dagvaardingen maken volgens de adocaat niet veel kans. ,,Ik adviseer mijn cliënten een redelijk bedrag te betalen, een bedrag dat overeenkomt met de vroegere afspraken, bijvoorbeeld 1.500 euro, al is de rekening 4.000 euro. Helaas laten veel kunstenaars bij de rechter verstek gaan. Dan wordt de vordering bijna automatisch toegewezen.''

De Maniegroep laat via haar advocaat weten dat de beschuldigingen ,,ongefundeerd'' zijn, dat de rekeningen ,,nu marktconform'' zijn en dat ze de rechtszaken met vertrouwen tegemoet ziet.

    • Ron Rijghard