Angenent rijdt uurrecord op Olympic Oval

Marathonschaatser Henk Angenent heeft gisteravond in het Canadese Calgary het werelduurrecord verbeterd. Hij kwam op de Olympic Oval tot een afstand van 41 kilometer, 669 meter en 49 centimeter.

Angenent reed ruim 600 meter meer dan de Italiaan Roberto Sighel in 1999. Deze allroundschaatser en parttime boswachter vestigde een uurrecord met een afstand van 1 uur 41 kilometer, 40 meter en 54 centimeter. Daarvoor was de Nederlander Robert Vunderink recordhouder.

De 36-jarige Angenent, winnaar van de laatste Elfstedentocht in 1997, schaatste gisteren in Calgary soeverein zijn rondjes. ,,Ik had meteen een goed gevoel. Na tien minuten wist ik al dat het zou gaan lukken. Daarvoor ken ik mijn lichaam te goed'', glunderde Angenent na zijn geslaagde poging.

Angentn is naar eigen zeggen jaren bezig geweest met het verbeteren van Sighels prestatie. ,,Het zat al heel lang in mijn hoofd. Vanaf december ben ik er specifiek voor gaan trainen. En als het dan lukt, geeft dat een grandioos gevoel.''

Angenent wist zich in Calgary gesteund zijn vrouw Sannah, coach Gauke Nijholt, verzorger Jaap Ruiter en flink wat Canadese Nederlanders. Die waren via kranten en het nodige pr-werk van oud-Elfstedenwinnaar en assistent-coach Evert van Benthem nieuwsgierig geworden. ,,Ik denk dat er bij elkaar toch een paar honderd man langs de baan stond. Prachtig, die aanmoedigingen. Een mentale dip heb ik tijdens dat uur ook niet gehad. Ik was beresterk.''

Uiteindelijk legde Angenent meer dan 104 rondjes af in een constant tempo van 34 seconden per ronde. Naar het einde toe perste hij er zelfs nog een paar 33'ers uit. ,,Echt versnellen lukte niet meer. Je kan conditioneel nog zo goed zijn, je gaat je benen echt wel voelen. Maar het record staat en daar ging het om. Het is een prachtig seizoen geworden.''

Angenent boekte eerder deze winter een overwinning in de alternatieve elfstedentocht op de Weissensee. De marathonschaatser voelt zich ondanks zijn leeftijd nog lang niet opgebrand en is vast van plan in 2006 op de 10 kilometer uit te komen op de Olympische Spelen in Turijn. ,,Dat wordt het volgende hoofddoel. Maar eerst even genieten van dit succes.''