Amsterdam en UPC eens over duurdere kabel

UPC en de gemeente Amsterdam hebben overeenstemming bereikt over het duurder maken van kabeltelevisie. De tarieven worden in twee stappen met bijna 4 euro verhoogd tot 15,20 euro.

Dit hebben beide partijen gisteren bekendgemaakt. Het kabelbedrijf en de gemeente Amsterdam hadden een conflict over de tariefsverhoging. Vorig jaar spande de gemeente een kort geding aan, maar de rechter stuurde de twee partijen terug naar de onderhandelingstafel.

Behalve over de tariefsverhoging zijn partijen het ook eens geworden over andere wijzigingen van het contract uit 1995. UPC blijft de komende negen jaar bijdragen aan de financiering van de lokale media in Amsterdam, de tv-stations AT5 en Salto. Inclusief een bijdrage aan de plaatselijke programmaraad gaat het vanaf 1 januari 2005 om 2 miljoen euro per jaar. Nu is de bijdrage nog 2,2 miljoen euro per jaar. Verder ontvangt Amsterdam een bedrag van 4,5 miljoen euro. UPC bezit voor dat bedrag het gemeentelijke prioriteitsaandeel in het vroegere kabelbedrijf KTA en het terugkooprecht van de gemeente op het Amsterdamse kabelnetwerk.

De tariefsverhogingen die kabelbedrijven als UPC, Casema en Essent willen doorvoeren, stuitten niet alleen in Amsterdam op verzet. Zo is UPC nog in onderhandeling met Haarlem, Purmerend, Zaanstad, Hilversum en Almere. Het bedrijf wil in alle 151 gemeenten waar het actief is, nog dit jaar hetzelfde ,,kostendekkende'' tarief van 15,20 euro voor het standaardpakket invoeren.

De kabelbedrijven voelen zich gesteund door de uitslag van een bodemprocedure die Wageningen bij de rechtbank in Amsterdam tegen UPC had aangespannen. De rechter bepaalde eind januari dat de gemeente Wageningen geen bevoegdheid heeft om regels te stellen voor de radio- en televisietarieven en voor het zenderaanbod.

Later deze maand volgt een kort geding dat de gemeente Alphen aan de Rijn tegen Casema heeft aangespannen. Casema heeft met ingang van volgende maand een tariefsverhoging van 20 procent in het vooruitzicht gesteld. Volgens advocaat J.F.A. Doeleman van Houthoff Buruma, die verschillende gemeentes vertegenwoordigt in hun strijd tegen tariefsverhoging, is het akkoord tussen Amsterdam en UPC ,,juridisch gezien'' niet van belang voor het komende kort geding. ,,In feite gaat het in Amsterdam om een nieuwe lastenverzwaring voor de burger die via het kabelbedrijf loopt.''

De gemeente Amsterdam zegt nu de zeggenschap te willen opgeven omdat UPC geen monopolie meer heeft, mede door de opkomst van Digitenne (digitale ontvangst via ether) en toekomstige mogelijkheden via de computer.