Welteke: Duitse groei blijft broos

Tegenvallende consumentenuitgaven en een sterke euro kunnen de voorzichtig opbloeiende Duitse economie in de knop breken. Dat heeft de president van de Duitse centrale bank gisteren in de marge van een bijeenkomst in Berlijn gezegd.

,,De neerwaartse risico's voor de Duitse economie zijn momenteel groter dan de opwaartse'', zei Bundesbank-president Ernst Welteke. Hij verwacht evenwel dat ,,de trend van hogere groei zal doorzetten''. Vorig jaar krompt de Duitse economie met 0,1 procent. ,,Europa zal profiteren van de mondiale economische ontwikkeling'', aldus Welteke.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB), waarbij Welteke een bestuurszetel bekleedt, voorziet groei voor de eurozone. In haar gisteren verschenen maandbericht hernieuwde de bank haar belofte om de koopkracht van de euro te bewaren en suggereerde dat zij voorlopig de rente niet zal verlagen. Vorig week liet de ECB haar toonaangevende rente ongewijzigd op 2 procent.

Het in Kiel gevestigde Instituut voor mondiale economie voorspelde in een gisteren uitgebrachte studie dat de economie van de eurozone dit jaar met 1,7 procent zal groeien. Een sterkere expansie wordt afgeremd door de hoge koers van de euro ten opzicht van de dollar en andere toonaangevende valuta. Volgens het instituut zullen de consumentenbestedingen tegelijk met de mondiale economie aantrekken en leidt de lage rente tot meer investeringen.