Welshe bands vernieuwen nu-metal

De wereld van de nu-metal kon met een frontlinie van nare mannetjes als Jonathan Davis van Korn en Fred Durst van Limp Bizkit wel eens wat frisse gezichten gebruiken. De vernieuwing komt uit een onverwachte hoek, want de leukste jonge metalbands komen zomaar uit Wales. Funeral For a Friend en Lostprophets klinken tot op zekere hoogte Amerikaans, maar ze voegen een verfrissend Brits popgevoel toe aan hun zware gitaarmuziek.

Funeral For A Friend, schattig vernoemd naar een jaren zeventig-song van Elton John, is typisch Brits in de manier waarop ze hun machinale gitaarrock verlevendigen met galmende zang à la The Cult en Killing Joke. Ze zijn jong en gretig, met nette kapsels en een zorgzame houding ten aanzien van de springende fans die ze opdroegen om elkaar geen ongelukken te bezorgen. Het hardcore-aspect van hun muziek schuilt in de manier waarop de drummer en bassist zo nu en dan een lugubere grunt-stem opzetten. Daarmee geven ze zanger Matt Davies de ruimte om zijn heldere popmelodieën met veel drama over het rocklawaai heen te galmen.

De grote nieuwe hoop van de Welshe metal heet Losprophets, niet voor niets gecontracteerd om de massa op de komende Pinkpopmaandag in beweging te zetten. In de volle Melkweg veroorzaakten ze golven van opwinding met muziek die voor metalbegrippen uiterst gevarieerd klonk, met een meezingende deejay die de vrije opdracht had om onverwachte elektroritmes en toetsenpartijen door het strakke gitaargeweld heen te weven.

Zanger Ian Watkins is met zijn beheerste, nog niet volgetatoëerde verschijning een voor metalbegrippen zeldzaam beschaafde frontpersoon. Als helder formulerende zanger vormde hij het middelpunt van een pompende rockmachine die niet eens buitensporig hard werd doorversterkt. Met zes enthousiast musicerende jongens op een rij is Lostprophets een aanstekelijk gezelschap, dat met sterke songs als Burn burn en Last train home de punk- zowel als de hardrockfans wist in te pakken.

Geen wonder dat hun album Start Something het goed doet in de VS, waar ze getipt worden als een popfenomeen dat groter gaat worden dan The Darkness en Robbie Williams bij elkaar. Arme Sugababes, die hun karaoke-act op Pinkpop na deze geheide rocksensatie moeten opvoeren.

Concert: Lostprophets en Funeral For A Friend. Gehoord: 8/3 Melkweg Max, Amsterdam.

    • Jan Vollaard