Vijf jaar cel voor gijzeling 11-jarig meisje

De 64-jarige Simon S. uit het Friese Ryptsjerk is gisteren door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor gijzeling van de 11-jarige Lusanne van der Gun.

Tegen hem was acht jaar geëist. Volgens de rechtbank is sprake van een ,,zeer ernstig delict'', vooral omdat het slachtoffer een ,,betrekkelijk jong kind is''. De rechtsorde is ,,ernstig geschokt''. S. ontvoerde het meisje uit Oldeberkoop op 25 augustus vorig jaar toen ze met een vriendinnetje naar school fietste. Hij deed zich voor als verkeersbrigadier en dwong haar in zijn auto te stappen. Twee dagen later liet hij haar vrij in Venlo, nadat hij vergeefs 200.000 euro losgeld van haar ouders had proberen te krijgen. De man wilde hiermee de financiële zorgen van zijn vriendin oplossen, wier WAO-uitkering op de tocht stond.

De rechtbank rekent het S. zwaar aan, aldus het vonnis, dat hij Lusanne enkele dagen heeft opgesloten in zijn auto, haar matig heeft verzorgd, drogeerde en haar een ,,gruwelijk verhaal'' vertelde over een kliniek in België, waar organen van gezonde kinderen werden getransplanteerd. ,,Een ontvoering of gijzeling kan vooral voor een kind zo traumatisch zijn dat de gevolgen daarvan een leven lang voelbaar blijven.'' De rechtbank nam de visie van het Pieter Baan Centrum over dat S. tijdens de gijzeling verminderd toerekeningsvatbaar was. Mede daarom is de straf lager dan geëist. Ook speelde voor de rechtbank de leeftijd van de verdachte mee, zijn blanco strafblad en het feit dat hij Lusanne na een relatief korte periode vrijliet en haar geen fysiek letsel toebracht. Hem werd wel aangerekend dat hij het kind anderhalf uur na de ontvoering niet vrijliet, hoewel hij toen weer meer toerekeningsvatbaar was.

De rechtbank wees een verzoek van Lusanne om een schadevergoeding van 5.000 euro toe. Haar ouders krijgen 1.000 euro, na een eis van 5.000 euro. Persofficier O. Brouwer zei namens de familie dat zij nu ,,het boek willen sluiten''. ,,Ze hopen met Lusanne, de school en het dorp in rustiger vaarwater te komen.'' De wens van de familie om de zaak te laten rusten weegt justitie mee in haar besluit wel of geen hoger beroep aan te tekenen, aldus Brouwer. Hij sprak van ,,een fors verschil'' tussen eis en uitspraak. Advocaat Tj. van der Goot van de verdachte zei ,,niet ontevreden'' te zijn met de uitspraak. ,,In grote lijnen volgde de rechtbank de punten van de verdediging. Er is een forse hap van de eis afgegaan, al blijft vijf jaar een zware straf voor een overigens ernstig delict.''