Verscherpte staat van paraatheid

Een aantal landen heeft gisteren, in reactie op de aanslagen in Madrid, de staat van paraatheid verhoogd. Daarnaast uitten verscheidene regeringsleiders hun medeleven met de nabestaanden.

De Amerikaanse president Bush noemde in een telefoongesprek met de Spaanse koning Juan Carlos en premier Aznar het geweld ,,gruwelijk''. ,,Ik heb hen gezegd dat we met de families huilen'', zo zei Bush later.

Ook de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties veroordeelde de aanslagen unaniem en noemde de aanslagen ,,een bedreiging van vrede en veiligheid''.

De Nederlandse regering hield nadrukkelijk de mogelijkheid open dat deze niet door de ETA zijn gepleegd. Minister van Buitenlandse zaken Bot sprak, in zijn persconferentie gisteren na afloop van zijn gesprek met de Franse ambtsgenoot De Villepin, over het ,,hoge professionele gehalte'' van de aanslagen, maar liet in het midden of deze het werk van de ETA, of van Arabische groeperingen zouden zijn. Villepin liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Ook landen als Rusland, Iran, Marokko, Turkije en Syrië uitten hun medeleven met de Spanjaarden. Paus Johannes Paulus II herhaalde zijn ,,ferme en absolute afschuw van dit soort onrechtvaardige handelingen die God beledigen en het fundamentele recht op leven geweld aan doen''.

In een aantal landen is gisteren de alarmfase wegens terreurgevaar opgevoerd. In Frankrijk wordt op stations, in het openbaar vervoer en rond openbare gebouwen en ambassades gepatrouilleerd door gewapende militairen. Met name de bewaking aan de Frans-Spaanse grens is verscherpt. De Franse regering zegt ervan uit te gaan dat de top van de ETA zich schuil houdt in Frans-Baskenland.

Ook de Poolse veiligheidsdiensten zijn in verhoogde staat van alertheid gebracht, zo maakte minister van Binnenlandse Zaken Oleksy gisteravond laat bekend. Polen is na Groot-Brittannië de belangrijkste bondgenoot van de VS in Irak. De Polen vrezen ook doelwit te worden van terroristische aanslagen, hoewel hiervoor volgens Oleksy tot nu toe geen concrete aanwijzingen zijn.

De Griekse regering heeft vanochtend besloten de veiligheidsmaatregelen voor de Olympische Spelen van komende zomer in Athene nog verder aan te scherpen. Dit gebeurt op initiatief van de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Spilios Spiliotopoulos. De organisatie van de Spelen trekt in totaal circa 650 miljoen euro uit voor de beveiliging.

Israël heeft gisteren een identificatieteam naar de Spaanse hoofdstad gestuurd. De experts, die worden ingezet na zelfmoordaanslagen in Israël, zullen de Spanjaarden bijstaan bij de identificatie van zestig slachtoffers van wie de identiteit nog niet bekend is.

Verschillende Europese politici, onder wie de Italiaanse premier Berlusconi, de Franse premier Raffarin en de voorzitter van de Europese Commissie Prodi zijn van plan vanavond om zeven uur mee te demonstreren in Madrid. Ook in andere plaatsen in de wereld, waaronder Den Haag, zal worden geprotesteerd tegen geweld.