Tot 7 jaar cel geëist voor doden Anja Joos

Het openbaar ministerie heeft gisteren zeven jaar celstraf geëist tegen hoofdverdachte Mohammed G. (18) voor het doden van Anja Joos, oktober vorig jaar in Amsterdam. G. heeft erkend Joos tweemaal te hebben geschopt terwijl ze op de grond lag. Ze overleed aan inwendige bloedingen. Tegen verdachte Saïd B. (17) eiste het OM drie jaar.

Tegen de zes jongeren die deelnamen aan de achtervolging van Joos eiste het OM twaalf maanden wegens medeplichtigheid. Zij hebben volgens de officier van justitie een ,,significante bijdrage'' hebben geleverd aan het geweld.

De verdachten herriepen op de zitting voortdurend hun verklaringen, omdat ze door politie onder druk zouden zijn gezet.

Anja Joos verliet op 6 oktober vorig jaar de slijterij bij suoermarkt Dirk van den Broek. Verdachte Joshua D. (18) zag haar weglopen en vermoedde dat ze iets gestolen had, omdat ,,ze zenuwachtig keek''. Hij kende haar van een eerder incident, waarbij ze het opnam voor een winkeldief en supermarktmedewerkers uitschold. D. alarmeerde enkele vrienden, van wie een aantal ook bij de supermarkt werkte, en rende achter Joos aan.

Nadat verdachte Saïd E.J. Joos' bonnetje controleerde, zou hij hebben geopperd terug te gaan. Daarop begon Joos volgens de verdachten te schelden. Wat daarna precies gebeurde is onduidelijk. Er werd een terrasstoel in de richting van Joos gegooid. Vier verdachten wijzen Saïd B. aan als de dader. Die houdt echter vol dat hij dat niet was. B. trapte Joos ook onderuit en terwijl ze op de grond lag schopte Mohammed G. haar twee keer. Volgens de andere verdachten waren dat harde trappen.

G. zei grote spijt te hebben van de trappen die hij gaf. De overige verdachten hielden vol onschuldig te zijn. Enkelen zeiden zelfs niet in de buurt te zijn geweest. Ook Saïd B. hield zijn onschuld vol. Allen herriepen consequent de verklaringen die ze bij de politie hadden afgelegd.

De rechter hield ze daarop voor dat als hij hen moest geloven Joos ,,alleen op het Gerard Douplein stond''. De rechter doet over twee weken uitspraak.