Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage uit Madrid, een dag na de bloedige bomaanslagen, en aandacht voor de gevolgen voor de Spaanse samenleving. Verder de strengere regelgeving voor de WAO en hoe het is om in Nederland arbeidsongeschikt te zijn. Ned.2, 18.20-18.43u.

Netwerk. Verslag van een week met oud-politicus Paul Rosenmöller en prinses Máxima die werken aan een betere integratie van allochtone vrouwen in onze samenleving. Verder kardinaal Simonis over zijn bezoek aan de paus en een reportage uit Madrid na de bomaanslagen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova politiek. Rechtstreeks uit café Dudok in Den Haag met o.a. een gesprek met minister van Financiën Gerrit Zalm over de bezuinigingen en het leiderschap van de VVD. Verder debatteren Europarlementariërs Camiel Eurlings (CDA) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) over de Europese begrotingseisen en de verkiezingen op 10 juni aanstaande. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Deadly arts: Capoeira. Tweede deel van een 6-delige serie over vechtkunsten. Vanavond gaat het om de Braziliaanse, ritmische en acrobatische vechtkunst capoeira, ontstaan als gevolg van slavernij en onderdrukking. National Geographic, 22.00-23.00u.

Factor: Kierewiet van nederwiet. Reportage over de gevolgen van het gebruik van hasj. Steeds meer wetenschappers beweren dat er een verband bestaat tussen softdrugs en schizofrenie. Ned.1, 22.40-23.05u.

SPORT

Schaatsen: Werelduurrecord. Aandacht voor de werelduurrecordpoging van schaatser Henk Angenent in Calgary. De 36-jarige Angenent, winnaar van de laatste Elfstedentocht in 1997, hoopt het uurrecord van de Italiaan Roberto Sighel te breken. Sighel schaatste in 1999 41 kilometer en 40,54 meter. Ned.2, 22.55-23.25u.

KUNST

Het uur van de wolf: Hella Haasse. Gesprek met de 86-jarige schrijfster Hella Haasse over o.a. literatuur en haar leven in Indië. Gisteren in tv-vooraf door Ron Rijghard besproken. Ned.3, 21.00-22.00u.

FILM

.The Devil's Advocate (Taylor Hackford, 1997, VS). Al Pacino fleemt, schmiert, grijnst, gromt en fluistert zoals het een baarlijke duivel betaamt. Maar de briljante jonge advocaat Keanu Reeves wil maar niet in de gaten krijgen dat hij in dienst is getreden bij Satan. Effectief griezelamusement. Net5, 22.00-0.40u., met reclame.

The Peacemaker (Mimi Leder, 1997, VS). Eerste productie van Spielbergs Hollywoodstudio Dreamworks voldoet aan alle eisen van een dure actiefilm en tracht tegelijkertijd recht te doen aan de gecompliceerde politieke en sociale werkelijkheid van Oost-Europa na de Koude Oorlog. Scheikundige Nicole Kidman en hoge militair George Clooney moeten verhinderen dat een Rus kernwapens verkoopt aan Iran en Bosnië. Yorin, 22.00-0.25u., met reclame.

.Lulu on the Bridge (Paul Auster, 1998, VS). Zie tv-vooraf. Canvas, 23.25-1.05u.

With or without You (Michael Winterbottom, 1999, Engeland). Regisseur van o.a. Welcome to Sarajevo en Wonderland maakte een kleinschalig, in zonnig Belfast gesitueerd drama over echtpaar dat geen kinderen kan krijgen. Dan dient de Franse correspondentievriend van de vrouw zich aan. Ned.3, 23.50-1.23u.

Rich in Love (Bruce Beresford, 1992, VS). Regisseur Beresford en scenarist Alfred Uhry maakten, na Driving Miss Daisy, andermaal een bedaarde, in het diepe zuiden van Amerika gesitueerde vertelling. Nadat moeder Jill Clayburgh is weggelopen, bestiert 17-jarige Lucille (Kathryn Erbe) huishouden van vader Albert Finney. Komst van verknipte zus Suzy Amis en zwager Kyle MacLachlan maakt het er niet eenvoudiger op. Ned.1, 0.00-1.42u.

.American Graffiti (George Lucas, 1973, VS). Eerste en een der beste van de nostalgische films over adolescenten in het rock & roll-tijdperk markeerde begin van carrière van o.m. Richard Dreyfuss en Harrison Ford. Californië 1962: vier jongens zetten een nacht de bloemetjes buiten. Smakelijke soundtrack. Net5, 0.40-2.30u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van publiciste Vrouwkje Tuinman in Utrecht onder andere besprekingen van de roman Dorst van de Duitse schrijver Michael Kumpfmüller en de film Elephant van de Amerikaanse regisseur Gus van Sant. In het tweede uur praat schilderes Marijke de Wit over haar interieurs alsof het landschappen zijn. 747AM, 21.02-23.00U.