Telegraaf weer in de verliezen

Krantenbedrijf De Telegraaf heeft voor het derde jaar op rij verlies gemaakt, maar verwacht voor dit jaar een nettowinst van 20 miljoen euro. Het verlies van het afgelopen jaar, dat uitkwam op bijna 26 miljoen euro, is voornamelijk veroorzaakt door de waardevermindering van drukkerij Brouwer Groep, waarin De Telegraaf een belang heeft van 43 procent. Het verlies van 26 miljoen euro blijft nog net onder het recordverlies van ruim 29 miljoen euro in 2001.

De Telegraaf heeft ook de omzet voor de derde keer zien dalen. Die kwam het afgelopen jaar uit op 684 miljoen euro, een daling van 3 procent. Oorzaak zijn de gedaalde advertentie-inkomsten met 25 miljoen euro. De abonnee-inkomsten stegen daarentegen met 9 miljoen euro, een stijging van ruim 3 procent. De stijging is te danken aan hogere abonnementsprijzen. Voor 2004 rekent het bedrijf op een 5 procent hogere advertentieomzet. ,,De eerste negen weken van dit jaar stabiliseerde de advertentie-omzet zich'', verklaarde financieel bestuurder F. Arp.

De Telegraaf is ingenomen met het bedrijfsresultaat (ebita), dat met 9 procent toenam tot ruim 39 miljoen euro. Het gestegen resultaat is te danken aan kostenbesparingen, met name door de vermindering van het aantal werknemers. Bij het krantenconcern werken nu 4.459 mensen, dat zijn er 231 minder dan een jaar eerder.

De Telegraaf reserveert dit jaar 20 miljoen euro voor nieuwe projecten, waarvan de zondagkrant van De Telegraaf het merendeel zal opslokken. De zondagkrant verschijnt volgend weekeinde voor het eerst. ,,De eerste zes weken maken we een krant van al zeker meer dan 28 pagina's'', verklaarde bestuurder W. Kok. ,,Adverteerders zijn erg geïnteresseerd.''

De Telegraaf wil ook investeren in regio-katernen die bij het dagblad worden toegevoegd. Het eerste katern in Twente noemde Kok een succes. ,,De oplage van De Telegraaf is in die regio met 5 procent gegroeid. Dat smaakt naar meer.''

De gratis openbaarvervoerkrant Spits maakte het afgelopen jaar ,,een beperkt verlies''. De advertentie-omzet steeg en bestuurder Kok verwacht ,,in 2004 een heel jaar winst te maken''.