Sportfilms

Er zijn wat mij betreft te weinig filmfestivals in Nederland. Als ik het voor het zeggen had, komt er een sportfilmmanifestatie met materiaal uit de hele wereld. En er wordt geen prijs gegeven voor de beste bijdrage, want dat zorgt er alleen maar voor dat de aandacht wordt afgeleid van de inhoud. Om nog maar te zwijgen van de aantrekkingskracht die zo'n trofee heeft op onze nationale soapsnolletjes. Hun grootste bijdrage aan de sportfilm is de plechtige belofte dat ze zich er nooit mee zullen bemoeien, zodat dit genre een eerlijke kans krijgt om volwassen te worden.

Er is genoeg te bekijken op `mijn' festival. We beginnen in de Dick Laan-zaal. De meeste mensen zien Laan als geestelijk vader van Pinkeltje, maar hij heeft tevens een enorm aantal films en documentaires gemaakt. Zo was hij niet van de velden te slaan van voetbalclub HFC. Daar maakte hij korte speelfilms als `De droom van een voetballertje' (1924) en `Voetbal' (1929). Ook verzorgde hij in 1929 een jubileumfilm van deze Haarlemse club, met beelden uit de jaren twintig. Naast voetbal dook Laan onder meer op bij de Nederlandse zwembond en in de Zwitserse bergen bij het wintersporten.

Voor de langere speelfilms zijn er bijvoorbeeld `Lagaan' en `Shaolin Soccer'. De Bollywood-film `Lagaan' vertelt over een cricketwedstrijd tussen de Engelsen en bewoners van het dorp Champaner in het India van 1893. Inzet is het al dan niet betalen van belasting ofwel lagaan. Duurt wel ruim drie uur, maar is prachtig gefilmd met veel humor, muziek en drama. `Shaolin Soccer' is korter en volkomen absurd. Een elftal kung-fu studenten combineert meditatie met voetbal en vanaf het moment dat ze dat lukt is het onverslaanbaar. De spelers springen vier meter hoog, schieten feilloos raak vanaf tweehonderd meter afstand en de doelman zweeft mediterend boven de doellijn.

Liefhebbers van het curieuze schuiven aan bij `Escape to Victory' met Pelé, Booby Moore, Sylvester Stallone en oud-Ajacied Co Prins in de hoofdrollen. Een aantal mannen voetbalt zich hierin tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de vrijheid. Het is gebaseerd op de `Match of Death' van Dinamo Kiev tijdens die oorlog. Na deze film gaan we verder met `Le Vélo de Ghislain Lambert'. Een wielrenner in de jaren zeventig wil de absolute top bereiken met Eddy Merckx als voorbeeld. Helaas heeft hij niet het vereiste talent en bezwijkt hij aan doping, foute managers en vooral zelfoverschatting.

Bovenstaande films zijn maar een voorstel, want er zijn er veel meer. De film over Johan Cruijff bijvoorbeeld en de opnames van Eddy Pieters Graafland tijdens zijn reizen (ook te zien op www.studiosport.nl). Als zich een organisatie meldt met belangstelling, kunnen we ons eens rustig bezighouden met een evenwichtige planning. Nu maar hopen dat iemand zich hiervoor interesseert en zich bij mij meldt.

Jurryt@xs4all.nl

    • Jurryt van de Vooren