Sporter wil niet maar moet wel

Ondanks de bloedige aanslagen in Madrid gaat de Spaanse voetbalcompetitie komend weekeinde door. Dat heeft een woordvoerder van de Spaanse voetbalbond (LFP) gisteren bekendgemaakt. ,,Er zijn geen woorden voor wat is gebeurd'', aldus de zegsman. ,,Maar het programma moet doorgaan, omdat we anders zouden toegeven aan terrorisme.'' Voor aanvang van alle duels in de eerste en tweede divisie wordt wel een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Ook de duels gisteravond in de achtste finales van de strijd om de UEFA Cup waarbij Spaanse ploegen betrokken waren, gingen door. FC Valencia (uit tegen het Turkse Gençlerbirligi), FC Barcelona (in Schotland tegen Celtic), Real Mallorca (in Engeland tegen Newcastle) en Villareal (thuis tegen AS Roma) hadden de Europese voetbalbond om uitstel gevraagd, maar de UEFA vond dat de wedstrijden moesten doorgaan. Wel werd voor aanvang van de duels een minuut stilte in acht genomen en droegen de spelers zwarte armbanden. ,,Door vanavond toch onder deze moeilijke omstandigheden te spelen, hopen we de wereld de ware geest van fair play en respect in de voetbalsport te tonen'', verklaarde een UEFA-woordvoerder gisteren.

Valencia had de UEFA gisteren als eerste verzocht de wedstrijden uit te stellen. ,,De spelers kunnen zich na de ergste terreurdaad in de Spaanse geschiedenis niet op voetbal concentreren. Op zo'n verschrikkelijke dag staat hun hoofd daar niet naar'', lichtte de leiding van de club het verzoek toe.

PSV-doelman Ronald Waterreus toonde zich kritisch over de beslissing van de UEFA om de Spaanse ploegen te verplichten te spelen. ,,De UEFA denkt kennelijk alleen maar aan geld'', zei Waterreus, die gisteravond voor het Europese bekerduel tegen Auxerre samen met zijn ploeggenoten een minuut stilte in acht nam. Waterreus kon zich niet voorstellen dat hij zou hebben gespeeld als de aanslagen in Nederland plaats hadden gevonden. De doelman heeft er nog spijt van dat hij op 11 september 2001 een wedstrijd speelde tegen het Franse Nantes.

Het olympisch kwalificatietoernooi hockey in Madrid wordt eveneens volgens schema afgerond. Ondanks aanvankelijke bedenkingen gaven de deelnemende landen gisteren gehoor aan de oproep van de Spaanse overheid om het morgen af te ronden evenement niet te onderbreken of af te gelasten. Niet wijken voor terreur, luidde het devies van hogerhand. Wel werden de veiligheidsmaatregelen op en rondom het sportcomplex aangescherpt.