Speciale hoofddoekjes voor bewaaksters gaan de kast in

De speciale hoofddoekjes die het ministerie van Justitie heeft aangeschaft voor vrouwelijk personeel in justitiële inrichtingen zullen voorlopig niet worden gedragen. Minister Donner (Justitie) voelt vooralsnog niet voor het gebruik, aldus zijn woordvoerder. ,,Hij heeft de zaak stil laten leggen, om een en ander op een rijtje te zetten. Daarna informeert hij de Tweede Kamer over de kwestie.''

Gisterochtend meldde het ministerie van Justitie nog dat bewaaksters die uit geloofsovertuiging een hoofddoekje willen dragen binnenkort worden verplicht de speciale doekjes om te doen. En dat ze die zelf moeten betalen.

Het Tweede-Kamerlid Sterk (CDA) zegt ,,hogelijk verbaasd'' te zijn over de aankoop van de hoofddoekjes. ,,Toen ik daarvan hoorde, zette ik er meteen grote vraagtekens bij. Net als de politie, de douane en de marechaussee dient gevangenispersoneel onpartijdigheid en gezag uit te stralen. Wat het CDA betreft moeten zij geen religieuze uitingen dragen. Ik heb begrepen dat minister Donner een streep heeft gehaald door de hoofddoekjes, dat ze van de baan zijn. Daar ben ik blij mee.''

Ook de LPF en de VVD zijn onaangenaam verrast over de aankoop van de speciale hoofddoekjes, en meldden gisteren opheldering te willen van Donner.

Sterk: ,,Het CDA wil van Donner een duidelijke notitie over hoofddoekjes voor politie, douane en marechaussee.''

Het ministerie van Justitie kocht de hoofddoekjes vorig najaar voor vrouwelijke bewaaksters die uit geloofsovertuiging doekjes willen dragen. In tegenstelling tot geüniformeerde politie en douane, die geen eigen hoofddoekjes mogen dragen, was dat de bewaaksters in justitiële instellingen wél toegestaan. Maar de eigen doekjes zijn volgens het ministerie ,,vaak gevaarlijk en passen niet bij het uniform''. Vandaar dat het ministerie ,,extra veilige'' hoofddoekjes bestelde bij de Eindhovense ontwerpster Cindy van den Bremen. Zij ontwierp hoofddoekjes die meteen losschieten als iemand er aan trekt, net als de zogeheten clipstropdassen van de politie. Deze hebben nepknopen en zijn ook gemakkelijk los te trekken.

Het ministerie van Justitie zegt niet te weten hoeveel hoofddoekjes het heeft gekocht.

Van den Bremen wil het aantal niet geven. ,,Ik heb van het ministerie begrepen dat ze voorlopig de kast in gaan. Dat is heel jammer.''