Spanje zoekt daders terreur ook bij Al-Qaeda

De Spaanse regering houdt er serieus rekening mee dat de bomaanslagen van gisteren op vier treinen in de hoofdstad Madrid het werk kunnen zijn van een internationale terreurorganisatie als Al-Qaeda.

De Spaanse premier José María Aznar meent dat er veel aanwijzingen zijn dat de Baskische terreurbeweging ETA achter de bomaanslagen zit, maar verklaarde dat onderzoek wordt gepleegd naar mogelijke betrokkenheid van andere organisaties.

Het verbreden van het onderzoek volgde nadat gisteren de aanslagen werden opgeëist door de Abu Hafs Al-Masri Brigades. Door middel van een ingezonden brief aan de in Londen gevestigde krant Al-Quds al-Arabi verklaarde deze brigade, die deel zou uitmaken van het terreurnetwerk Al-Qaeda, dat zij een ,,oude rekening'' met Spanje had te vereffenen. In de brief wordt verwezen naar de Spaanse steun aan de oorlog in Irak en de alliantie met de Verenigde Staten ,,in zijn oorlog tegen de islam''.

Gisteravond werd bij een treinstation in Alcalá de Henares een gestolen bestelauto aangetroffen met ontstekingsmechanismen en een cassettebandje met koranteksten. Vermoed wordt dat de daders van de aanslagen op dit station de vier getroffen treinen hebben voorzien van de rugzakken met springstof, die bij het binnenrijden in Madrid tot ontploffing werden gebracht.

Gisterochtend zei minister van Binnenlandse Zaken Ángel Acebes nog geen enkele twijfel te hebben dat de ETA achter de aanslagen zit. Tijdens zijn toelichting vanochtend maakte Aznar de achtergrond van deze stelligheid niet duidelijk. ,,Maar als er andere hypotheses zijn dan onderzoeken wij die'', aldus Aznar. De premier zegde toe dat hij op korte termijn het resultaat van de lopende onderzoeken zal bekendmaken.

Bij tijd en wijle geëmotioneerd maakte Aznar de laatste balans van de aanslagen op. Aan het einde van de ochtend waren 198 dodelijke slachtoffers geteld; 1463 mensen raakten gewond, van wie er nog 408 in ziekenhuizen liggen.

Van hen verkeren 38 in kritieke toestand, zodat gevreesd wordt dat het aantal doden verder zal oplopen. Onder de doden bevinden zich lichamen die tot dusver noch geïdentificeerd noch geclaimd zijn. Het vermoeden is geuit dat het hier gaat om slachtoffers zonder officiële verblijfsvergunningen. In de forensentreinen bevonden zich veel buitenlandse immigranten op weg naar hun werk. Aznar kondigde gisteren aan dat aan alle slachtoffers via een versnelde procedure de Spaanse nationaliteit wordt aangeboden. Gisteravond richtte koning Juan Carlos zich tot de natie met een speciale toespraak waarin de vorst opriep tot kalmte en eenheid.

Ook vandaag bleven de Madrilenen onverminderd ontzet. Op de treinstations werden kaarsen gebrand en bloemen gelegd. Gisteren en vandaag ontstonden op verscheidene plekken spontane demonstraties. Rond het middaguur kwam de gehele stad vrijwel stil te liggen na het in acht nemen van enkele minuten stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Als gevolg van de drie dagen officiële rouw werden veel bijeenkomsten en voorstellingen afgelast. Taxi's vervoeren gratis familieleden van de slachtoffers naar een centrum waar de slachtoffers worden geïdentificeerd.

    • Steven Adolf