Rastadieren

Ulla en Frida Johansson zijn onderzoeksters. Van die echte, met khaki korte broeken en bergschoenen. Ze zijn op expeditie, achter de Grote Karpatische Rug. In een groot woud zijn ze op zoek naar de Melatten. De wie? De Melatten. Dat zijn grote, blote dieren met heel veel rasta-haar. Ze hebben puntige voeten, blijkt uit een spoor dat Ulla en Frida vinden. Later blijkt dat de Melatten ook op die voeten lopen en niet op vier poten. Ze lijken dus heel veel op mensen. Als je goed kijkt, lijken de twee Melatten zelfs erg op Frida en Ulla. Alleen dan zonder kleren aan en met heel veel haar.

Ulla en Frida zijn de hoofdpersonen van een televisieserie die de VPRO heeft gemaakt. De serie is niet opgenomen achter de Grote Karpatische Rug, want hoe je ook zoekt in een atlas, een Karpatische Rug zul je niet vinden. Nee, de twee actrices die Frida en Ulla spelen, liepen rond in de Vogezen, een bergachtig gebied in Frankrijk. Om als Melattenvrouw bloot door de Vogezen te rennen, zegt Suzan Boogaerdt, is niet zo erg fijn. ,,Die lange haren gaan tussen je billen zitten en blijven aan de takken haken. Ook lagen er allemaal doorntakken op de grond die pijn deden aan je voeten.''

Suzan en haar vriendin Bianca van der Schoot, die Frida speelt, moesten nog veel meer doen dan naakt door het bos hollen: ze mochten varen in een boot en in een kloof afdalen met bergbeklimmersmateriaal. Het allerstoerste vond Suzan het, om door het bos te rijden in een `quad', een soort kleine tractor op zes wielen. ,,Het was net een grote brommer waar we heel hard mee mochten. Dat gaf een enorme kick.''

De serie `Melatten' lijkt precies op een natuurfilm, maar dan gek, grappig en onhandig. Er is bijvoorbeeld een aflevering die helemaal over poep gaat. Dan onderzoeken Ulla en Frida in het bos allerlei soorten poep, in de hoop dat ze ook Melatten-poep aantreffen. Ze vinden allerlei drollen, grote en kleine en harige en gladde. Zoveel, dat Frida er zelf nodig van moet. Ze kruipt achter een boom en draait een flinke drol.

En dan komt Ulla langs met haar plastic zakje en haar pincet. Ze pakt de warme drol op, en onderzoekt hem geïnteresseerd. Want je weet nooit. Het kán natuurlijk een echte, verse Melattendrol zijn.

Melatten: elke zondag om 9.45 uur in Villa Achterwerk.

    • Maartje Somers