Ramsj

Jeffrey Greene: Het goede Franse leven. Paperback, Prometheus 2002, van €17,95 voor €5,–. Steven Sterk Utrecht

Wie ook in de ramsj nog boeken wil kopen over Frankrijk of van Franse schrijvers, kan onder meer terecht bij Steven Sterk in Utrecht. In Het goede Franse leven schrijft de Amerikaanse dichter Greene over wat hem overkomt al hij met zijn aanstaande vrouw een huis koopt in Bourgondië. In Jacques en Lotka (van €20,90 voor €6,90) vertelt Aude Yung-de Prévaux het spannende verhaal van haar afkomst. Bij toeval komt zij erachter dat zij het kind is van minnaars in het verzet die zijn geliquideerd. In Reis van Parijs naar Java komen Nederland en Frankrijk samen: Balzac beschrijft zijn indrukken van Nederlands-Indië. Het boekje, in 1832 voor het eerst verschenen, is afgeprijsd van €13,57 tot €5,–.

Anne Mieke Backer (red.): Gids voor de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur. Deel West. Gebonden, Hef Publishers 1998, van €59,90 voor €29,50. De Bengel, Dordrecht 078–6399291, www.debengel.net

Dit schitterende boek geeft een alfabetisch overzicht van de belangrijkste tuinen en landschappen in Noord- en Zuid-Holland. Het maakt deel uit van een reeks. In deel Zuid (afgeprijsd tot €24,50) komen Zeeland, Noord-Brabant en Limburg aan de orde; in deel Midden en Oost (nu voor €19,50), vindt u alles over de belangrijkste tuinen en landschappen in Gelderland en Utrecht. De boeken zijn zeer verzorgd uitgegeven, uitstekend geïllustreerd en bevatten gedegen historische informatie.

Bernhard Degenhart, Annegrit Schmitt (inl.): Jacopo Bellini. Gebonden, G. Braziller, van €89,– voor €29,95 bij Premsela Amsterdam (020–6624266) en De Boekenmarkt Den Haag (070–3658226)

In het Louvre in Parijs wordt een map bewaard met 119 tekeningen die tussen circa 1430 en 1450 zijn gemaakt door de Italiaan Jacopo Bellini. In dit boek, een verzorgde uitgave in groot formaat, worden de tekeningen voor het eerst in facsimile afgebeeld. Degenhart en Schmitt schreven een kunsthistorische inleiding.

Ewout van der Knaap: De verbeelding van nacht en nevel. Paperback, Historische Uitgeverij 2001, van €22,50 voor €7,90. Steven Sterk Utrecht

De documentaire `Nuit et brouillard' uit 1955 van de Franse regisseur Alain Resnais, sloeg in als een bom. Resnais geeft hierin een beeld van de holocaust. Van der Knaap onderzoekt waarom het effect van deze documentaire zo groot was. Hij laat zien hoe Resnais' beelden en poëtische teksten vermengde en hij analyseert hoe de documentaire in onder andere Nederland, Frankrijk en Duitsland werd ontvangen.

Alan M. Dershowitz: Why terrorism works. Gebonden, Yale University Press 2002, van €34,– voor €7,99.

Scheltema Amsterdam

Het grootste gevaar dat het Westen vandaag de dag bedreigt, komt van religieus geïnspireerde, met oliegeld gesponsorde terroristische groepen die massavernietigingswapens willen inzetten tegen burgerlijke doelen. Aldus Dershowitz, die in dit boek uiteenzet wat je tegen deze terroristen zouden kunnen doen. Met name in de VS zeer positief ontvangen.

Tobias G. Natter, Gerbert Frodl (red.): Klimt's Women. Gebonden, Dumont 200, van €56,– voor €19,90. Roelants Nijmegen (024-3221734; www.roelants.com)

Zijn hele leven lang schilderde en tekende Gustav Klimt (1862–1918) vrouwen: in portretten, in mythische voorstellingen, in erotische poses. Deze catalogus, van een tentoonstelling die in Wenen te zien was, geeft een thematisch overzicht van Klimts vrouwen. Er zijn inleidende essays en ook de thema's beginnen steeds met een gedegen inleiding. De reproducties zijn van goede kwaliteit.

Elisabeth van Braam, Eelco Elzenga: Koninklijk gekleed. Paperback, Waanders 1998, van €29,80 voor €7,90. Steven Sterk Utrecht

Grondig boek over de kleding van koningin Wilhelmina (1880–1862). Na enkele inleidende essays volgt een beschrijving van de kleding die van Wilhelmina bewaard is gebleven, beginnend bij haar doopjurk en eindigend bij een zomerjurk uit circa 1960. Alle 72 stukken worden afgebeeld.

Anne-Marie Korte, Frans Vosman, Theo de Wit (red.): De ordening van het verlangen. Paperback, Meinema 1999, van €14,50 voor €3,50. De Slegte (www.deslegte.com)

Beknopte studie over vriendschap, verwantschap en (homo)seksualiteit in de joodse en christelijke tradities. De tien bijdragen zijn van verschillende deskundigen. In het essay `Joodse visies op homoseksualiteit' stelt Marcel Poorthuis: `Het jodendom is er meer dan het christendom in geslaagd om seksualiteit en religie te integreren.' Dat geldt overigens niet voor homoseksualiteit.

Stephen Jay Gould: Leonardo's Mountain of Clams and the Diet of Worms. Gebonden, Harmony Books 1998, van €32,79 voor €10,–. Het Martyrium Amsterdam

Bundeling van de essays die de bekende Amerikaanse wetenschapper Stephen Jay Gould sinds de jaren zeventig schrijft voor het tijdschrift Natural History. Er zijn zes thematische hoofdstukken, o.a. over kunst en wetenschap, de prehistorie en de evolutie.

    • Ewoud Sanders