President Zuid-Korea op non-actief

Het parlement van Zuid-Korea heeft vanochtend president Roh Moo-hyun naar huis gestuurd. In een chaotische zitting, waarbij fysiek geweld niet werd geschuwd, haalde een motie van wantrouwen de vereiste tweederde meerderheid.

Roh staat na de parlementaire stemming van vanochtend op non-actief. Maar of hij ook werkelijk zijn ambt verliest, hangt af van het Constitutionele Hof. Binnen 180 dagen moet het hof zich uitspreken over de vraag of Roh werkelijk de kieswet heeft geschonden, zoals het parlement stelt. Roh zei vandaag te verwachten dat het hof hem niet naar huis zal sturen. In de tussentijd neemt premier Goh Kun de regeringstaken van Roh waar.

Roh verloor de stemming omdat hij vorig jaar brak met de partij die hem eind 2002 aan de overwinning in de presidentsverkiezingen hielp. De enige steun voor Roh in het parlement bestaat nu uit een kleine groep getrouwen die hem in deze breuk zijn gevolgd.

Deze getrouwen, verenigd in de nieuwe Uri Partij, hebben zich met hand en tand tegen de stemming verzet. Ze bezetten vanochtend de zetel van de parlementsvoorzitter die hen vervolgens door beveiligingsagenten liet verwijderen. Tijdens de stemming vlogen schoenen en beledigingen door de lucht in de richting van de voorzitter.

Aanleiding voor de motie van wantrouwen was de uitspraak die Roh eerder deze week deed in antwoord op een vraag van een journalist. Roh zei te hopen dat zijn getrouwen in de kleine Uri Partij veel stemmen zullen winnen in de parlementsverkiezingen van volgende maand.

Volgens de oppositie kwam deze uitspraak neer op het voeren van campagne, hetgeen uitsluitend in de korte officiële campagne periode vlak voor de verkiezingen is toegestaan. De kiescommissie zag evenwel geen crimineel vergrijp in de uitspraak, maar toch greep de oppositie het incident aan om een motie van wantrouwen in te dienen. De vraag is nu of het Constitutionele Hof deze zienswijze steunt en Roh wegens dit vergrijp defintief uit het presidentiële ambt zal zetten.

Niet Roh, maar de parlementsleden zullen nu allereerst verantwoording voor hun gedrag af moeten leggen. De parlementsverkiezingen zijn op 15 april. De Roh-getrouwe Uri Partij heeft slechts 47 van de 273 zetels in het parlement, terwijl de twee grootste oppositiepartijen er meer dan 200 hebben. Gezien de populariteit die Roh nog altijd onder de kiezers geniet, bestaat er kans op een grote verandering in de machtsverhoudingen in het parlement.

    • Hans van der Lugt