Onzekerheid na aanslagen Madrid

De onzekerheid rond de achtergrond van de aanslagen in Madrid blijft de stemming op de Europese beurzen bepalen. Aan het einde van de ochtend stonden er overwegend verliezen op de koersborden. Een dag na de terreuraanslagen in de Spaanse hoofdstad is nog steeds onduidelijk wie verantwoordelijk is. ,,Dat maakt beleggers onzeker en als ze ergens een hekel aan hebben is dat het wel'', aldus analist H. van Lamoen van FBS Bankiers.

De Europese beurzen reageerden gisteren al fors op de aanslagen in Madrid. Vanochtend werd de dalende lijn voortgezet, maar in de loop van de ochtend krabbelden de beurzen weer wat op.

Vanochtend noteerde de AEX in Amsterdam aan het eind van de ochtend 344,58 punten, 0,53 punt (0,10 procent) hoger ten opzichte van het slot van gisteren. De AEX was daarmee de enige die het hoofd boven water hield. De andere beurzen wisten de grootste verliezen wel weg te werken, maar ten opzichte van gisteren waren de gemiddelde koersen toch lager. Londen verloor 0,2 procent, Parijs 0,4 procent en Frankfurt 0,6 procent.

De verzekeringsbranche, die zelf belegt en de waarde van zijn aandelenportefeuille bij dalende koersen ziet afnemen, was flink lager. Zo gingen Allianz en AXA onderuit. In Amsterdam wist Aegon zich te herstellen, nadat het bedrijf met cijfers kwam die beter waren dan verwacht. Het aandeel noteerde 11,20 euro, een stijging van 1,1 procent.

De aanslagen hebben grote invloed op reisgerelateerde fondsen. In Frankfurt moest reisgigant TUI het net als gisteren ontgelden. Het bedrijf organiseert veel reizen naar Spanje. TUI verloor 2,6 procent. Ook diverse luchtvaartmaatschappijen bevonden zich onderin. Lufthansa werd 4 procent minder waard, British Airways en Iberia kelderden bijna 5 procent.

In Amsterdam was KLM in de Midkap-index van middelgrote fondsen de grootste daler. De koers was rond de klok van half twaalf 4,4 procent gedaald op 15,90 euro. Bodemonderzoeker Fugro moest ook genoegen nemen met verlies en leverde 3,3 procent in op 44,48 euro. De Midkap-index zelf stond op 379,43 punten, 2,77 punten (0,7 procent) lager ten opzichte van het slot van gisteren. Onder de stijgers in de AEX bevond zich VNU, dat een koerswinst boekte van 3,3 procent op 23,91 euro.

Op de valutamarkt trok de koers van de dollar aan. De euro deed 1,2260 dollar, tegen een slotstand van 1,2285 dollar gisteren.