Minister `SBY' stapt uit kabinet-Megawati

De coördinerend minister van Politiek en Veiligheid van Indonesië, generaal b.d. Susilo Bambang Yudhoyono, heeft gisteren zijn ontslag ingediend bij president Megawati Soekarnoputri.

De minister, die presidentiële ambities heeft, voelt zich door Megawati buitenspel gezet en heeft uit het ,,kennelijke gebrek aan vertrouwen van de president'' zijn conclusies getrokken.

Op 5 april kiezen de Indonesiërs een nieuw parlement en president Megawati voerde vandaag op het eiland Bali campagne voor haar partij, de PDI-P. Zij had vanmiddag nog niet gereageerd op Susilo's verzoek om hem van zijn taak te ontslaan. De minister zelf verscheen vandaag niet in zijn kantoor.

Het verzoek van Susilo, die in Indonesië een toenemende populariteit geniet, is het voorlopige dieptepunt van een al weken woedende woordenstrijd tussen hem en Megawati's entourage, die hem kennelijk beschouwt als een serieuze concurrent. Susilo, beter bekend onder de koosnaam `SBY', is de laatste tijd regelmatig gepasseerd bij beslissingen op zijn beleidsterrein. De president voerde enkele malen rechtstreeks overleg met de departementen onder SBY's coördinatie, zonder hem daarvan in kennis te stellen.

Toen de minister zich daarover onlangs publiekelijk beklaagde, werd hij door Megawati's echtgenoot, de zakenman Taufik Kiemas, in de hoek gezet als 'kinderachtig'. SBY's schriftelijke vraag aan de president of zij nog van zijn diensten gebruik wenste te maken, werd niet beantwoord en de brief werd door Megawati's kabinetschef afgedaan als 'ongepast'.

De reacties op SBY's verzoek om ontslag zijn gemengd. Enkele collega-ministers, onder wie superminister van Welzijn Jusuf Kalla, die dit jaar zelf meedingt naar het presidentschap, toonden begrip. Kalla bracht na de persconferentie een bezoek aan Susilo's departement om zijn sympathie te betuigen. Bestuursleden van Megawati's PDI-P lieten weten dat ,,de continuïteit van het landsbestuur geen negatieve gevolgen zal ondervinden van het ontslag'', dat overigens nog niet is verleend. Analisten denken dat SBY's verzoek goed zal vallen bij het publiek, omdat hij de eer aan zichzelf heeft gehouden. Susilo heeft zich nog niet formeel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen op 5 juli, maar liet er gisteren geen twijfel over bestaan dat hij meedoet.