KPN mag gratis internet aanbieden aan scholen

KPN mag gratis internet aanbieden aan scholen. Dat heeft het Haagse gerechtshof gisteren bepaald. Dit oordeel herroept de uitspraak van de voorzieningenrechter uit november, in een kort geding dat was aangespannen door internetaanbieder nl.tree. Dit bedrijf betichtte KPN ervan met het aanbod van gratis internet voor scholen misbruik te maken van zijn machtspositie. Nl.tree, een gezamenlijke onderneming van negen kabelexploitanten, had tot eind 2003 het exclusieve recht internettoegang te leveren aan bijna 11.000 scholen (locaties). Per 1 januari 2004 verviel dit monopolie. In september vorig jaar bood KPN scholen drie jaar gratis breedbandinternet aan. In afwachting van de uitspraak moesten scholen per 1 januari kiezen uit drie opties: doorgaan met nl.tree, overschakelen naar een andere aanbieder of een overgangsregeling bij nl.tree tot uiterlijk 30 juni 2004. Scholen die kozen voor dat laatste, kunnen nu hun contract opzeggen.