Kamer: huiselijk geweld strafbaar

De Tweede Kamer wil het slaan van kinderen, ook de corrigerende tik, verbieden. Dit bleek gisteren tijdens het debat over huiselijk geweld. Minister Donner (Justitie) gaat nog na hoe de controle op naleving van het verbod vorm moet krijgen.

Het aantal gevallen van geweld in huis blijkt veel hoger dan eerder werd geschat, zo werd tijdens het overleg duidelijk. Volgens Donner zou dit 900.000 keer per jaar voorkomen, ruim vier keer zo veel als de 200.000 gevallen die hij eerder noemde. Volgens hem is die omvang nog geen reden om meer dan drie miljoen euro te steken in de registratie van huiselijk geweld. Daarbij wordt ook bekeken hoe vaak bij het geweld de culturele achtergrond van de familie een rol speelt. Dit moet duidelijk maken waar de problemen vandaan komen.

Het kabinet trekt vier miljoen euro uit voor de financiering van tweehonderd extra opvangplaatsen, bovenop de bestaande 2.474, voor slachtoffers van geweld. Voor de uitbreiding van het aantal meldpunten is drie miljoen euro beschikbaar. Op dit moment zijn er twaalf meldpunten, voor 2007 moeten dat er 35 zijn.

Vrijwel alle fracties noemden het `ongelooflijk' dat het kabinet nog geen duidelijk plan heeft om huiselijk geweld te bestrijden. Dat Donner zijn wet om om daders van huiselijk geweld uit huis te plaatsen eerst aan een rij van acht deskundigen voorlegt, vonden de fracties onnodig.

De registratie van allochtone daders kwam woensdag ook ter sprake bij het debat over de emancipatie van allochtone vrouwen. Dit is een van de manieren waarmee minister Verdonk (Integratiebeleid) en De Geus (Sociale Zaken) allochtone vrouwen willen helpen zich te bevrijden uit hun achterstandspositie. Eind januari meldde het Centraal Planbureau dat 53 procent van de allochtone vrouwen `kansarm' is. De Kamer stemt in met de hoofdlijnen van het plan van Verdonk en De Geus. Hierin wordt werk voor vrouwen gestimuleerd door subsidies aan gemeenten. Ook komt er een campagne gericht op allochtone mannen. Deze zouden de ontwikkeling van vrouwen niet in de weg mogen staan. CDA, PvdA, D66 en GroenLinks willen meer maatregelen.