Joustra aanvaardt andere functie

UWV-bestuursvoorzitter Joustra heeft het aanbod van minister De Geus (Sociale Zaken) aanvaard om een andere functie binnen de overheid te gaan vervullen. Dat blijkt uit een brief die de minister vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd en uit een door het ministerie openbaar gemaakte briefwisseling tussen Joustra en De Geus.

De minister schrijft dat de UWV-topman voorlopig, tot een andere functie voor hem is gevonden, adviseur wordt ,,op in gezamenlijk met de raad van bestuur van UWV te bepalen beleidsvelden in het publieke domein''. Joustra trekt hieruit zelf de conclusie dat UWV hem mogelijk zal verzoeken de raad van bestuur te blijven ondersteunen. Hij schrijft aan dat verzoek graag gevolg te willen geven, hoewel hij eigenlijk liever gewoon als voorzitter was aangebleven.

Joustra legde op 17 februari zijn functie tijdelijk neer nadat de minister het vertrouwen in hem had opgezegd. De Geus deed dat omdat Joustra hem verkeerde cijfers over de verbouwingskosten van het UWV-hoofdkantoor in Amsterdam zou hebben voorgespiegeld.

De UWV-bestuursvoorzitter stapt per 1 april op. Wie hem opvolgt, is nog niet bekend. Zijn functie wordt nu waargenomen door secretaris-generaal Annink van het ministerie van Defensie.

In de Tweede Kamer is overwegend positief gereageerd op de schikking. Volgens Kamerlid Aptroot (VVD) ,,hebben de beide heren hun gezond verstand weer teruggekregen''. Hij vindt het terecht dat Joustra opnieuw een functie bij de overheid gaat bekleden, ,,gezien zijn knowhow''.

Ook Kamerlid Noorman-Den Uyl (PvdA) verwijst naar de lange werkervaring van Joustra bij de overheid. ,,Bovendien had een afkoopregeling meer geld gekost.'' D66 kan zich eveneens vinden in de schikking. Parlementariër Van Gent (GroenLinks) denkt er anders over. ,,Ik vind het een dubieuze deal, vooral als het inderdaad zo is dat Joustra voor UWV blijft werken. Ik vraag me ook af wat die adviesfunctie precies inhoudt. Hij krijgt dan wel geen gouden handdruk, maar verdient ondertussen wel 160.000 euro per jaar.''

Een kort geding dat UWV tegen De Geus had aangespannen, gaat niet door. Wat er met mede-directeur Cloo van UWV gaat gebeuren, is nog niet openbaar gemaakt.