Hogere winst Aegon door beursherstel

Het verbeterde klimaat op de beurzen heeft Aegon vorig jaar een winststijging bezorgd. Ondanks een sterk lagere omzet boekte de verzekeraar in 2003 een 16 procent hogere winst van 1,79 miljard euro.

Bestuursvoorzitter D. Shepard toonde zich vanochtend tevreden over het resultaat en optimistisch over de vooruitzichten voor 2004. Het concern waagt zich echter niet aan een winstprognose. Beleggers reageerden vanochtend positief. De koers van het aandeel Aegon noteerde rond het middaguur 0,9 procent hoger op 11,18 euro.

Aegon nam in 2003 voor het eerst de Nederlandse assurantiekantoren in de boeken mee die de verzekeraar al jarenlang bezit. Daardoor verdubbelde het aantal medewerkers in Nederland. Aegon erkende gisteren, na publicaties door Nova en Het Financieele Dagblad, dat het de buitenwereld duidelijker had kunnen informeren over de banden die bestaan tussen Aegon en de tussenpersonen. Intern is er diverse keren voor gewaarschuwd dat Aegon een wetsovertreding riskeerde met de manier waarop sommige deelnemingen werden gepresenteerd.

Topman Shepard stelde vanochtend dat Aegon altijd ,,open en transparant'' is geweest met betrekking tot Meeùs, de grootste assurantietussenpersoon van Nederland die sinds 2000 volledig in handen is van Aegon.

Aegon behandelde diverse assurantietussenpersonen, waaronder Meeùs, tot nu toe als belegging in plaats van als een dochteronderneming. Daardoor liepen de onder meer de kosten niet mee in de cijfers van de Aegon-groep. Hoewel Meeùs een belegging was, maakte het bedrijf in het verleden afspraken over de salarissen van de directie van de Meeùs groep. Financieel directeur J. Streppel zei vanochtend ,,niet te weten'' of de huisaccountant van Aegon op de hoogte is gebracht van deze salarisafspraken.

Doordat Aegon Meeùs nu wel in de boeken opneemt, komt het eigen vermogen van Aegon 300 miljoen euro lager uit, zo bevestigde Streppel vanochtend. Dat komt overeen met ruim 2 procent van Aegons eigen vermogen.

Aegon waarschuwde ervoor dat de winst zich in de toekomst grilliger zal ontwikkelen doordat de verzekeraar zijn beleggingswinsten met ingang van dit jaar anders gaat berekenen. Aegon nam als resultaat een rekenkundig gemiddelde van de rendementen op aandelen over een paar jaren, maar laat de rendementen voortaan per jaar meetellen in de resulaten.

    • Doorfinanciële Redatie