Hedrick haalt gram met wereldtitel op vijf kilometer

Met een brede lach stapte Chad Hedrick vanochtend op de hoogste trede van het ereschavot nadat hij twee Nederlanders had afgetroefd op de vijf kilometer. De Amerikaan haalde zijn gram met een titel bij de WK afstanden in Seoul. Twee keer werd hij dit seizoen op de vijfduizend meter afgetroefd door Carl Verheijen. Bij de WK allround in Hamar zou Jochem Uytdehaage tot zijn ergernis vanaf de inrijbaan als `schaatshaas' zijn ploeggenoot een handje hebben geholpen. Bij de finale van de World Cup in Heerenveen was zelfs sprake van een vernedering toen hij in een tactische race voor de ogen van zijn vader werd verslagen door Verheijen. Nijdig en gefrustreerd schopte Hedrick toen een knuffelbeest van het ijs. Maar in het toernooi dat er werkelijk toe doet lag er goud voor hem klaar.

Hedrick bleef op de sfeerloze Taeneung-ijsbaan, waar de tribunes verlaten waren, met een tijd van 6.34,37 Verheijen 3,78 seconden voor en de bronzen medaillewinnaar Gianni Romme 4.36 seconden. De Texaan was de eerste niet-Nederlandse winnaar op de vijf kilometer sinds de introductie van de WK afstanden in 1996. Verheijen reageerde sportief op zijn nederlaag. In de laatste rit tegen landgenoot Bob de Jong had hij vanaf de eerste ronde op Hedrick een achterstand die alleen maar groeide. In de laatste vierhonderd meter perste de Amerikaan er nog een rondetijd uit van 31,3, daar waar Verheijen in de 32 seconden was beland.

Op het te koude `werkijs' van Seoul bewees Hedrick onder alle omstandigheden een goede prestatie te kunnen leveren. In Hamar toonde de wereldkampioen allround immers ook op typisch `glij-ijs' goed te kunnen presteren.

Voor Verheijen was het sloperswerk na een lang seizoen te veel. ,,Toen ik eenmaal mijn slag te pakken had, schoten mijn rondetijden met een seconde omhoog'', stelde hij niet bijster teleurgesteld vast. ,,Ik ben toch meer een technische rijder die hier niet echt goed uit de voeten kan. Maar dat doet niets af aan de prestatie van Hedrick. Hij heeft een perfecte race gereden.''

Gianni Romme stelde zich tevreden met een derde plek. Het was zijn enige grote prijs dit seizoen. ,,Ik had niet verwacht dat ik met 6.38,73 nog op het podium zou komen'', zei de voormalige wereld- en olympisch kampioen verheugd. ,,Ik rekende erop dat Bob de Jong (zesde, red.) ook nog voor me zou eindigen. Ik dacht: ik pis er dus weer naast. Maar het viel mee. Dit was tenminste een waardige race van mij. Misschien had ik in het laatste stuk nog een paar tienden van seconden harder kunnen rijden. Maar ik was te veel bezig met het verslaan van mijn tegenstander. Ik wilde na de World-Cupfinale niet nog een keer van Fabris verliezen.''

Op het moment suprème kon Bob de Jong het weer niet waarmaken. ,,Het hele jaar reed ik op deze afstand voorin bij de wereldbekerwedstrijden. En dan word je hier zesde. Dat is helemaal niets. Ik kon niet versnellen. Ik heb hier deze week in een verkeerd ritme getraind.'' Ook Romme en De Jong waren vol lof over Hedrick, die met een betere techniek nog veel harder moet kunnen. ,,Hij laat het overal zien. Heel knap'', aldus Romme. En De Jong: ,,Als er gewerkt moet worden kan hij met zijn skeeler-achtergrond doorgaan, waar wij afhaken.''

De Nederlandse deelnemers bleven op de eerste dag van de WK afstanden ook op de andere onderdelen verstoken van het goud. De sprint bij de mannen werd een prooi voor Jeremy Wotherspoon (35.54/35,25 seconden) die daarmee revanche nam voor zijn nederlaag op het wereldkampioenschap eerder dit jaar in Nagano. De triomfantelijke kampioen van toen, Erben Wennemars, moest nu genoegen nemen met een elfde plaats. Hij kon als excuus aanvoeren dat hij op reserveschaatsen reed.

Een uur voor de start van de eerste 500 meter brak het klapmechanisme van zijn ijzers bij het oefenen van de start. De schaats was al ingescheurd na de WK sprint, maar toen gerepareerd door de fabrikant. Kennelijk niet voldoende. Tien minuten voor de start kon Wennemars zijn reserve-ijzers onderbinden. Zij moesten uit zijn hotelkamer worden opgehaald door de manager van Bart Veldkamp. Hij was blij dat het nu gebeurde, want op de 1.500 en 1.000 meter denkt de Zwollenaar tot de favorieten te behoren. De beste Nederlander over twee 500 meters was Gerard van Velde, op een achtste plek met 35,86 en 35,82 seconden.

Ook op de 1.500 meter bij de vrouwen, gewonnen door de Duitse Anni Friesinger, speelden de Nederlandse deelnemers een figurantenrol. Renate Groenewold, de verrassende wereldkampioen allround, had afgezegd wegens griep. Zij komt dit weekeinde niet meer in actie en is dus voor niets naar Seoul gevlogen. Ook coach Jac Orie moest vanochtend afhaken en kroop in zijn hotelkamer met koorts onder de wol.

Friesinger had zodoende slechts concurrentie te duchten van de Canadese Cindy Klassen en de Amerikaanse Jennifer Rodriquez. Ze bleef hen echter moeiteloos voor bleef. De kloof met zilveren medaillewinnares Klassen was achttiende seconde: 2.00,48 om 2.01,21 minuten. Nadat ze bij de WK allround voortijdig vertrok is Friesinger dus weer helemaal terug. ,,Ik ben de afgelopen weken vooral bezig geweest om gezond te worden'', verklaarde de Zuid-Duitse. ,,Mijn bloedwaarden waren te laag. De accu was leeg. Ik ben dus echt niet gevlucht in Hamar.''

Het succes was compleet geweest als haar teamgenote Barbara de Loor het podium niet op vierhonderdste van een seconde had gemist. ,,Dit is zuur'', zei de Nederlandse verdrietig.