Gelijkspel PSV verzacht pijn geblesseerde Robben

Een gelukkig doelpunt van Theo Lucius kon de pijn voor PSV na het uitvallen van Arjen Robben slechts enigszins verzachten. De Eindhovense voetbalclub heeft na de 1-1 in het Franse Auxerre een goede uitgangspositie om de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi te halen, maar zal de komende weken wel zijn stervoetballer moeten missen.

Een MRI-scan moet vandaag uitwijzen hoe ernstig de kwetsuur is van Robben, die gisteravond met een hamstringblessure aan zijn rechterbeen vroegtijdig naar de kant moest. In elk geval is de linksbuiten die volgend seizoen naar Chelsea vertrekt zondag niet van de partij als PSV thuis tegen Feyenoord speelt.

Na iets meer dan een half uur greep Robben na een korte sprint naar de achterkant van zijn been. Kermend van de pijn ging de 20-jarige speler naar de grond. Met handgebaren maakte hij duidelijk dat hij de wedstrijd niet voort kon zetten. Op een brancard verliet hij even later het veld. Terwijl de aangeslagen aanvaller de handen voor zijn ogen hield, zette de Fin Teemu Taïnïo PSV op een 1-0 achterstand.

Van de rest van het duel in de vierde ronde van het UEFA-Cuptoernooi kreeg de linkeraanvaller van PSV weinig meer mee. Robben, die de afgelopen weken al kampte met een kwetsuur aan zijn hamstring, wist dat het nu echt mis was. ,,Tijdens de sprint voelde ik iets knappen. Ik kon helemaal niet meer lopen. Ik kon op dat moment wel door de grond zakken'', zei Robben na afloop buiten het stadion. ,,Er ging van alles door me heen. Dit is zo klote. Dit kan wel een paar weken duren. Ik zal zeker wat wedstrijden gaan missen.''

Clubarts Tjaarda Weber van PSV kon na de wedstrijd nog niets zeggen over de blessure van Robben. De voetballer zelf liet weten dat bij een eerste snelle controle geen scheur in de hamstring was gevonden. ,,Het kan zijn dat er een scheurtje zit in het littekenweefsel op de plek waar ik al eerder last had'', zei de international. ,,Maar misschien zit er wel iets dieper mis.''

Robben lijkt nu de tol te gaan betalen voor de zeer drukke periode die hij achter de rug heeft. De aanvaller heeft hard moeten werken om terug te keren na een blessure aan zijn hamstring, en was ook bezig met zijn overstap naar Chelsea. Terwijl de club uit Londen hem keurde, had hij net twee duels aan de kant gezeten bij PSV. Volgens de doktoren van Chelsea stond niets een overgang van de spits die achttien miljoen euro kostte meer in de weg. Kort daarop maakte Robben bij PSV zijn rentree in de thuiswedstrijd tegen Perugia.

Zondag stapte Robben in het competitieduel met FC Utrecht uit voorzorg een kwartier voor tijd van het veld om zijn hamstring te sparen. In de voorbereiding op het treffen met Auxerre leek de ergste pijn verdwenen. Hiddink, die al over een goed gevulde ziekenboeg beschikte, kon zich de luxe niet permitteren om Robben rust te gunnen. ,,Alles leek ook eigenlijk wel goed te zitten. Ik kon wel goed trainen'', zei Robben. ,,Ik ben ook niet zo'n speler die gauw zeurt om pijntjes. Maar dit is wel een hele drukke periode geweest waarin we steeds meerdere wedstrijden in een week moesten spelen. Ik zal rust moeten nemen.''

Hiddink vond niet dat hij Robben in bescherming had moeten nemen door hem niet op te stellen. ,,De laatste weken was het steeds pappen en nathouden. Het was steeds balanceren op een smal koordje'', zei de coach. ,,Maar het uitvallen van Robben is heel pittig voor ons. Zeker omdat Mateja Kezman tegen Feyenoord ook al ontbreekt door een schorsing.''

Na het verlies van Robben deed Lucius met een kopbal, achttien minuten voor tijd, de mineurstemming bij PSV plotseling omslaan in lichte euforie. De middenvelder reageerde attent toen een van richting veranderd schot van Pyo-young Lee door doelman Fabien Cool niet goed verwerkt werd. Net als in het uitduel tegen AEK Athene was dat een belangrijke treffer van Lucius. Met de driehonderd meegereisde supporters vierden de voetballers van PSV een feestje.

Robben had niets gezien van de gelijkmaker; hij zat met ijs op zijn benen in de kleedkamer. Maar de treffer van Lucius verzachtte voor hem de pijn. Nog altijd koestert Robben de hoop dat hij met een prijs afscheid kan nemen van PSV voordat hij zich meldt bij de sterrenformatie van Chelsea.

AJ Auxerre

18

PSV

1

Ruststand 1-0. 35. Taïnïo 1-0, 72. Lucius 1-1. Schds: Busacca (Zwi). Tsch: 15.000. Gele kaart: Van Bommel, Colin (PSV), Kalou (Auxerre).

    • Koen Greven