`Geen steun scheepsbouw'

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) zal geen gebruik maken van een Europese regeling om scheepswerven financieel te steunen.

Dat zei hij nadat de Europese Unie gisteren had besloten dat lidstaten het recht krijgen om de Europese werven tot en met maart volgend jaar te steunen. De subsidie (tot 6 procent van de waarde) is bedoeld voor de strijd tegen de gesubsidieerde Zuid-Koreaanse scheepswerven.

Brinkhorst vindt de steun niet zinvol. ,,Het geld kunnen we beter besteden aan biotechnologie en andere sectoren met toekomst'', zei hij. ,,We moeten geen bedrijfstakken kunstmatig overeind houden.''

Directeur R. Schouten van de Vereniging Nederlandse Scheepsbouw Industrie (VNSI) meent dat het zo'n vaart niet loopt. ,,Ik denk dat minister Brinkhorst verkeerd is begrepen. Ik ga er vanuit dat hij subsidie geeft, want anders gebeuren er ongelukken in de sector.'' Volgende week maandag praten branchevertegenwoordigers met de minister in een al eerder gepland overleg.