`Dat is wat een schaap ziet in de wei!'

Vanaf zondag zendt VPRO's Villa Achterwerk afleveringen van `Kijkers' uit. Korte kunstfilmpjes die tonen hoe je anders naar dingen kunt kijken.

,,Het is primair voor kinderen'', zegt Erik Kessels. ,,Het is ook voor kinderen'', corrigeert Norbert ter Hall: ,,Kinderen moeten het kunnen begrijpen, maar we maken het niet speciaal voor ze.''

Samen bedachten reclamemaker Erik Kessels (1966) en regisseur Norbert ter Hall (1966) Kijkers, een kinderprogramma over beeldende kunst. Veertig filmpjes van ongeveer 3 minuten laten zien dat je ook anders naar de dingen kunt kijken. Het deeltje Baarden bijvoorbeeld lijkt een vakantiefilmpje van mensen die een boom omhakken en op een camping bij het strand saté eten. Het merkwaardige is dat iedereen, mannen en vrouwen, een baard heeft. ,,Ik vroeg aan mijn zoontje van zeven wat hij er van vond'', zegt Kessels. ,,Hij vond het raar dat mensen badmintonnen met pingpongballetjes. Ook dat twee mensen het water inrennen met kleren aan was vreemd. Pas daarna vertelde hij dat iedereen een baard had.''

Vanaf zondag zendt VPRO's Villa Achterwerk afleveringen van Kijkers uit. Kessels: ,,Fox zou beter zijn geweest, want bij de VPRO doen ze al veel aan perceptieverandering.'' Ter Hall: ,,Bij Fox zouden we echte zendingswerkers zijn met als blijde boodschap de lol van naar dingen kijken en het ontdekken van verschillen.'' Kessels: ,,Zoals bij het filmpje dat gemaakt is met een camera op het hoofd van een schaap. Volwassenen hebben dat snel door en dan is drie minuten een hele zit. Maar kinderen zuigen het allemaal op.'' Ter Hall: ,,Die denken, shit, dat is wat een schaap ziet in de wei.''

Erik Kessels maakte onder andere de commercials voor de mobiele telefoons van Ben en het tijdschrift Useful Photography. Norbert ter Hall begon als grafisch ontwerper en ging later theaterdecors maken. Hij regisseerde drama voor theater en televisie, zoals de actieserie Zeeuws meisje. Ter Hall: ,,Omdat de deeltjes van Kijkers erg kort zijn vond de VPRO dat we er heel veel moesten maken. We krijgen nog steeds nieuwe ideeën en mensen vragen of ze er ook eentje mogen doen. Het leuke is dat er nu een kader voor is.''

Een van de mooiste filmpjes laat versmalde autootjes en mensen zien in een drukke straat. Het is van de Britse cameraman Tony Hill. Kessels: ,,Hij heeft het niet in de computer versmald maar echt zo gefilmd via lachspiegels. Hill is een soort professor in cameratrucs en heeft veel van zulke dingen gedaan.'' Fotograaf Hans van der Meer heeft de deeltjes Schaap, Keeper en Kippenboer gemaakt. Bij Keeper zie je ergens op een amateurvoetbalveld een doelman in zijn goal heen en weer lopen. Van de rest van de wedstrijd zie je niets. Kessels werkt nog aan een aflevering over iemand die allemaal voorwerpen in zijn mond stopt. ,,Een krop sla, een stoelpoot – je ziet dan hoe de vorm van zijn gezicht verandert.'' Ter Hall is bezig met een filmpje over dingen die ontdeuken, zoals een shampoofles die zijn vorm weer terugkrijgt nadat je er in hebt geknepen. In een ander deeltje Kijkers laat Kessels een plastic tuinstoel dansen op muziek. Ter Hall; ,,Het is een unieke opdracht, meer omroepen zouden iets buiten de geijkte formats moeten doen.''

Kessels: ,,Wij zijn opgegroeid met Q en Q en Catweazle en Hamelen. Ik moet nog vaak aan Catweazle [een niet zo slimme middeleeuwse tovenaar die in onze tijd verzeild raakt] denken. Ik vraag me af of de kinderen van nu dat over vijftien jaar hebben met bijvoorbeeld Pokémon. Ik denk het niet. Het gaat allemaal zo veel sneller nu.'' Ter Hall: ,,Pokémon lijkt wel heel heftig, maar daar gebeurt steeds hetzelfde.'' Kessels: ,,Ik werd vroeger bang als ik op tv een leeuw Tarzan zag besluipen. Mijn zoon van zeven weet gewoon dat zoiets niet echt gebeurt en dat Tarzan wordt gespeeld door een acteur die voor die rol is gecast. Met onze filmjes willen we het tempo terugschroeven. Rust creëren.''

Kijkers, vanaf zondag 14/3 in Villa Achterwerk, Ned.3, 10u35 en 18u25.

    • Dirk Limburg