Beurzen dalen, olieprijs stijgt na aanslagen

Voor de tweede achtereenvolgende dag zijn de beurzen wereldwijd in mineur als gevolg van de terroristische aanslagen op drie treinen, gisterochtend in Madrid. De olieprijs, die toch al een stijgende lijn vertoonde doordat de snelgroeiende Chinese economie de voorraden onder druk zet, steeg om dezelfde reden. De brief die gisteren werd bezorgd bij een Arabische krant in Londen en waarin een aan Al-Qaida gelieerde beweging de verantwoordelijkehid opeiste voor de aanslagen, wakkerde op de financiële markten de vrees voor meer terreuraanslagen aan. Op de Europese beurzen lieten vooral de koersen van verzekeraars en reisorganisaties, zoals British Airways, Axa en TUI, een sterke daling zien. De waarde van de dollar daarentegen vertoonde gisteren een lichte stijging, na een daling in de dagen daarvoor. De prijs van een vat Noordzee-olie bedroeg vanmorgen bijna een dollar meer (32,92) dan gisteren. De koers van het aandeel Koninklijke Olie daalde daarentegen vanmorgen met bijna 1 procent, tot 39,30 euro.

Diverse handelaren lieten ondanks de neerwaarste trend optimistische geluiden horen. ,,Het is een verschrikkelijke gebeurtenis en de onzekerheid blijft, maar ik denk dat dat een aanslag als deze de financiële markten uit hun evenwicht kan brengen'', aldus een analist van een bank in Londen. ,,Investeerders zijn geschrokken van de aanslagen in Madrid, maar ze kijken niet anders tegen aandelen aan dan een week geleden'', volgens een medewerker van de Deutsche Bank in de Britse hoofdstad.

Volgens een handelaar van Helaba Invest in Frankfurt echter ,,hebben de aanslagen ons uit het `blije wereld scenario' van het afgelopen jaar gehaald. Als Al-Qaida achter de bommen zit, zal dat de economische groei in Europa aanzienlijk afremmen. Bedrijfswinsten zullen krimpen en de beurzen zullen een eerwaartse lijn laten zien.''

De daling op de financiële markten komt op het moment dat er pessismisme heerst over het economisch herstel in de Verenigde Staten. Dat verloopt minder voorspoedig dan eerder gedacht.