Basken tonen ongeloof

De gruwelijke aanslagen in Madrid zinderden na door heel Spanje. Ook in de Baskische stad Bilbao kwamen mensen spontaan op straat om hun verontwaardiging te uiten. Wat gisteren een verkiezingsbijeenkomst zou zijn van de regeringspartij Partido Popular – maar alle verkiezingscampagnes werden afgelast na de aanslagen – mondde uit in een protestmars.

In ijzige stilte wandelden meer dan 1.500 mensen door de straten van de stad. Binnen een half uur werden het er 15.000. Zowel aanhangers van politieke partijen, als anderen liepen mee.

Politieke kleur bleek van geen betekenis tegen de achtergrond van het geweld. ,,Het is niet omdat Baskenland de thuisbasis is van de ETA, dat we niet meevoelen met de slachtoffers'', zegt Marisa Perez, een 59-jarige huisvrouw tegen het Amerikaanse persbureau AP. ,,Misschien begrijpen wij zelfs nog meer dan anderen wat het is om te leven met terreur. Toch geloof ik niet dat de ETA hiervoor verantwoordelijk is. Dat kan gewoon niet!''

Ook Antonio Mensaka, een 45-jarige leraar, beseft dat dit gevolgen zal hebben in Baskenland: ,,Dit wordt een ongelofelijke last om te dragen. Men zal alleen naar ons, de Basken kijken''. De meeste betogers geloofden niet dat het ETA achter de verschrikkelijke aanslagen in Madrid zat. Ook in andere steden in Spanje gingen mensen de straat op in protest. Vandaag zal om zeven uur een massademonstratie worden gehouden. Zowel in Madrid, als andere Spaanse steden en ook Den Haag wordt gedemonstreerd.