Wandelen tijdens de lunch

Het kabinet komt na de zomer met een campagne om bewegen te stimuleren. Veel werknemers zitten stil, terwijl een lunchwandeling zo goed is voor je conditie.

Bedrijfsfitness, lunchwandelen of op de fiets naar het werk? Een werknemer van kabelbedrijf Casema heeft geen idee of zijn werkgever dit soort activiteiten stimuleert. ,,Als ze dat doen, is het bij mij in ieder geval niet gelukt.''

Vorige week berichtte onderzoeksinstituut TNO Arbeid dat het aantal bedrijven dat werknemers stimuleert om te sporten sinds 1996 niet is toegenomen. Uit een enquête blijkt dat 14 procent van de bedrijven hier iets aan doet.

Vincent Hildebrandt, onderzoeker op het gebied van bewegingsstimulering bij TNO Arbeid, was verbaasd over deze uitslag. ,,Ik merk dat bedrijven het belang van bewegen wel oppikken.''

Volgens TNO zou iedereen vijf keer per week minimaal een half uur moeten bewegen. Ruim de helft van de Nederlandse werknemers haalt dit niet. 12 procent van hen doet helemaal niets aan beweging. ,,Je hoeft niet per se een dure fitnessruimte in te richten. Wandelen tijdens de lunch, fietsen naar het werk of het plaatsen van een tafeltennistafel zijn ook voor kleine bedrijven haalbaar.''

Door hun werknemers in beweging te krijgen kunnen bedrijven er economisch op vooruitgaan. TNO heeft vorig jaar aangetoond dat sportende werknemers minder verzuimen dan hun asportieve collega's. Per jaar is het verschil ruim zes dagen. Werknemers die nooit sporten, verzuimen zelfs twaalf dagen meer.

ABN Amro heeft op acht bedrijfslocaties fitnesscentra waar werknemers gratis kunnen trainen. Bij de bank kunnen ze tegen gereduceerd tarief allerlei andere sporten beoefenen. Het lijkt te werken. De instroom in de WAO bij het bedrijf is de helft van het landelijk gemiddelde, zegt een woordvoerder. Was dit ook het doel van hun sportbeleid? ,,In de eerste plaats gaat het ons om de werknemers, maar het is evident dat een gezonde werknemer ook gezond is voor het bedrijf.''

Zelf sport de woordvoerder niet via de bank. Ze sport liever buiten. Hildebrandt van TNO noemt dit als een nadeel van bedrijfsfitness: vaak is er maar een kleine groep werknemers die het gebruikt. ,,Niet iedereen vindt het leuk.'' Voor de komende jaren voorziet hij dat bedrijven zich gaan richten op goedkopere en laagdrempelige manieren van bewegen, zoals de lunchwandeling en fietsen naar het werk.

Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stimuleert lichaamsbeweging. Een kabinetsnota van oktober 2003 noemt bestrijding van overgewicht, mede veroorzaakt door een gebrek aan beweging, als een van de drie speerpunten – naast roken en diabetes. Bijna de helft van de Nederlanders heeft overgewicht, wat leidt tot een hoger risico voor onder meer hart- en vaatziekten, diabetes en verschillende vormen van kanker.

Vanaf september dit jaar gaat het ministerie met ,,ludieke acties'' proberen het belang van beweging onder de aandacht van bedrijven te brengen. Onder andere het lunchwandelen wordt dan gepromoot. Vooralsnog zijn er geen plannen om werkgevers subsidie te geven om het bewegen voor personeel op het werk te stimuleren.

VWS geeft het goede voorbeeld. Het ministerie heeft een eigen fitnessruimte, dienstfietsen voor ritjes naar het Binnenhof en er wordt tijdens de lunch gewandeld. Ook de bewindspersonen doen mee. Staatssecretaris Clémence Ross is zelf begonnen met lunchwandelen. ,,Elke week kunnen ambtenaren zich aanmelden om mee te gaan.'' En elke vrijdagochtend staat het hele kabinet te zweten in de sportschool.

,,Els Borst, die dit bewegingsbeleid in gang heeft gezet, heeft ondanks haar leeftijd tot de laatste dag van haar ministerschap aan fitness gedaan.''

    • Elske Schouten