Vreeman wil naar Tilburg

Ook PvdA-coryfee en burgemeester van Zaanstad Ruud Vreeman wil burgemeester worden in Tilburg. Eerder werd al bekend dat CNV-voorzitter Doekle Terpstra (CDA) in de race is om de populaire Johan Stekelenburg op te volgen. Stekelenburg overleed vorig jaar aan de gevolgen van kanker.

Het ANP heeft de kandidatuur van Vreeman uit ,,bronnen in Den Haag'' vernomen. Een woordvoerder van de gemeente Tilburg wil niet zeggen of er méér kandidaten zijn. De vertrouwenscommissie beraadt zich nog over de keuze. Volgens het Brabants Dagblad van vandaag is Vreeman favoriet. Terpstra zou volgens de krant alleen de steun hebben van het CDA en de Tilburgse Ouderen Partij (TOP). In de Tilburgse raad (39 leden) heeft het CDA negen zetels en de vier.

Op 20 februari bevestigde Terpstra dat hij in Tilburg had gesolliciteerd. Hij zag de post van burgemeester na 25 jaar vakbeweging als een nieuwe uitdaging. Hij was eerder gepolst voor het burgemeesterschap van Leeuwarden, maar daar voelde zijn gezin niet voor.

Volgens het Brabants Dagblad licht Vreeman vandaag zijn personeel in Zaanstad in over zijn sollicitatie. Net als Terpstra (47) heeft Vreeman (56) een vakbondsachtergrond. Hij is sinds 1997 burgemeester van Zaanstad, dat 139.000 inwoners heeft. Daarvoor was hij samen met Felix Rottenberg duo-voorzitter van de PvdA.