Voorkeur Theater

Lijk

Het Syndicaat speelt de thriller Lijk van Esther Gerritsen. Een verknipt gezin treft in de tuin een leeg graf aan. Wie moet daar in en wie gaat dat doen? Drie gezinsleden (sterk gespeeld door Niek van der Horst, Eva Zwart en Manon Nieuweboer) pijnigen hun hersens om tot een verklaring te komen - ook voor iets vreselijks uit het verleden. Ondanks hun wreedheid krijg je medelijden met de familieleden.

13 mrt Nijmegen, Steigertheater. 17 mrt Eindhoven, Plaza Futura. 18 mrt Enschede, Twentse Schouwburg. Inl 020-6168744 of www.hetsyndicaat.com.

Met grote blijdschap

Kim van Kooten heeft een toneelbewerking van haar film Met grote blijdschap gemaakt, met meer dialoog, minder handeling, en even spannend. Een man treft zijn verdwenen broer in een afgelegen huis in de Ardennen, waar hij een geheim verbergt. In de regie van Porgy Franssen wordt op het scherp van de snede gespeeld. De dialoogjes geven meer reden tot lachen dan de film.

11 mrt Hoogeveen, Tamboer. 12 mrt Stadskanaal, Geert Teis. 13 mrt Den Helder, Schouwburg. 16 mrt Den Haag, Kon Schouwburg. 17 mrt Helmond, Speelhuis. 18 mrt Spijkenisse, De Stoep. Tournee. Inl 020-6164004.

Ludmilla

Frans Strijards' Ludmilla, door het Nationale Toneel, gaat over een meisje dat lijdt aan synesthesie; ze ziet geluiden en hoort kleuren. Omdat ze steeds verder wegzakt in haar stoornis, helpt een groep bekenden haar leven te reconstrueren.

Nanette Edens, (Ludmilla) toont een mooi scala aan draaien, schokken en verwrongen gelaatsuitdrukkingen, net als de tekst niet vrij van clichés, maar toch ontroerend.

11 mrt Rotterdamse Schouwburg. 16 mrt Meppel, Schouwburg Ogterop. 19 mrt Groningen, Kruithuis. Inl 070-3181444 of www.nationaletoneel.nl.

Jonghollandia

De jeugd van ZT Hollandia brengt een lichtvoetig en speels stuk dat ze Stad 1 noemen. Hoewel inmiddels meer dan twintig wereldsteden meer dan acht miljoen inwoners tellen, is Stad 1 geen aanklacht tegen de verstikkende gevolgen van urbanisering. Op een nagenoeg lege speelvloer, met slechts een paar monitoren en stoelen, vertellen de spelers elk een verhaal over de stad. Onderwerpen als parkeergarages, het plezier en de terreur van funshoppen, kunstwerken in de stad, Japanners die in Amsterdam kersvers uit het vliegtuig 's morgens om negen uur al naar het Van Gogh Museum draven, passeren de revue. Het spel is achteloos en onnadrukkelijk. De kern van de verhalen vormt de onechtheid van het stadsleven. Winkelende huisvrouwen voelen zich het meest thuis in een entourage van plastic planten. Voor mensen die thuis werken en dus de files missen, is er een file-simulator bedacht. Dat is belangrijk want files bieden de alleenrijdende mannen en vrouwen de gelegenheid te flirten met de automobilist in de auto naast je. Als het aan zaal en spelers ligt, neemt de urbanisatie met alle fascinerende grilligheden en gektes reusachtig toe. Die slotsom stemt uiteindelijk ook weer somber. Zo is Stad 1 een liefelijke voorstelling over een dreigend onderwerp. In mei en juni speelt Jonghollandia het vervolg: Stad 2.

11 maart Amsterdam, Gasthuis Amsterdam. 19-20 maart Rotterdamse schouwburg. 3-5 april Almere, Roestbak. Inl 040-2333633 of www.jonghollandia.nl.