VOORKEUR REGIO

ALKMAAR

Twaalfde Nacht De twaalfde nacht van het Ro Theater en Laika brengen een vindingrijke, speelse en feestelijke bewerking van Shakespeare's liefdeskomedie Twelfth Night. De tekst is grotendeels vervangen door een eigen, simpeler verhaal. Voor kinderen blijft het nog moeilijk genoeg om te volgen wie verliefd is op wie, en wie een als man verklede vrouw blijkt te zijn. Een belangrijke attractie zijn de aria's van Gluck, Händel, Puccini, Mozart, Vivaldi en Verdi. Vanaf 8 jaar.

12 mrt De Vest, Canadaplein 2. Inl 072 512 7344 of www.theaterdevest.nl

ALMERE

Pygmalion In de regie van Koos Terpstra bij het Noord Nederlands Toneel is het toneelstuk Pygmalion van Shaw eerder een tragedie dan een blijspel. De musicalversie ervan heet weliswaar My Fair Lady en eindigt gelukkig, in werkelijkheid vinden het onschuldige bloemenmeisje Eliza Doolittle en de taalprofessor Henry Higgins elkaar nooit.

12 mrt De Metropole, Metropolestraat 11. Inl. 036 5488222 of www.almeerse-theaters.nl

Van God Los

Heftige verfilming van de heftige geschiedenis van de Bende van Venlo. Debuterend regisseur Pieter Kuijpers volgt in schrille beelden het spoor van geweld dat de nette Stan en de schooier Maikel in Venlo en omgeving achterlaten. De twee worden overtuigend gespeeld door Egbert Jan Weeber en Tygo Gernandt, van wie je nooit weet of ze nou meer van elkaar houden of allebei meer van Maikels meisje, Anna (Angela Schijf). De film sleepte op het Filmfestival in Utrecht de belangrijkste Gouden Kalveren in de wacht.

Regie: Pieter Kuijpers. Met Egbert Jan Weeber, Tygo Gernandt, Angela Schijf. In: Die Blechtrommel, Almere, City of Wesopa, Weesp.

AMERSFOORT

Hamelen Musical naar de beroemde kindertv-serie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? over kinderen die in een sprookjeswereld verdwalen. Met de verrassende vondsten krijgt deze Hamelen soms iets van een verkleedkist, met het bijbehorende speelplezier. Nieuwe librettist Koen van Dijk heeft een strak plotje gebouwd rondom een prinsenverkiezing en een ijskoningin, met behoud van de sierlijke sprookjestaal vol alliteraties.

13-14 mrt De Flint, Coninckstraat 60. 033 4229 229 of www.deflint.nl

AMSTELVEEN

Kunst uit Friesland

De Friese kunstverzamelaar Foppe Huismans begon twintig jaar geleden met het verzamelen van moderne en hedendaagse kunst uit Friesland. Zijn collectie bestaat voornamelijk uit schilderijen. Museum Jan van der Togt toont een overzicht van de verzameling met bekende kunstenaars.

`Kunst uit Friesland' in Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50. Do-zo 13-17u. T/m 18 april. Inl.www.jvdtogt.nl

BUSSUM

Pianomuziek

De Litouwse pianiste Mûza Rubactyté geeft een recital met pianomuziek van Beethoven (sonate Apassionata), Tsjaikovski en Liszt.

13 maart, 20u30 in de Tindalvilla, 's Gravelandseweg 21. Res. 035 6910299, www.tindal.nl

HAARLEM

Mariken! Waar zijt gij? Losjes geïnspireerd op het middeleeuwse toneelstuk Mariken van Nieumeghen schreef regisseur Emanuel Muris een jongerenstuk over verleiding. Mariken is onderdeel van de serie Starring, waarin Haarlemse jongeren een kans krijgen om in een echt toneelstuk te spelen. Mariken wordt door haar moeder erop uitgestuurd om voor haar zieke tante te zorgen, aan de andere kant van het bos. Ze wordt belaagd door rare snuiters en wordt verliefd op Moenen, die de Duivel is.

12-13 mrt Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023 517 3900 of www.toneelschuur.nl

HOORN

Expositie Grafisch ontwerper Jan Bons (1918) maakte tussen 1971 en 1997 honderdtwaalf affiches voor toneelgroep De Appel. Erik Vos, artistiek leider van De Appel, wilde heldere en brutale affiches en `geen modieus gepeuter'. Bons kwam aan die wensen op een persoonlijke manier tegemoet, zoals te zien is op een expositie in het Affichemuseum Hoorn. Alle affiches die Bons voor De Appel maakte, zijn hier bijeen gebracht.

`De Appels van Jan Bons', Affichemuseum Hoorn, Grote Oost 2-4. Di-za 11-17u, zo 12-17u. T/m 30 mei. Inl. 0229 299846 of www.affichemuseum.nl

KORTENHOEF

Literaire avond Stichting Kunst aan de Dijk in Kortenhoef presenteert 18 mrt (20u15) een literaire avond met Renate Dorrestein - in gesprek met Ed van Eeden.

17e Eeuwse Oude Kerkje, Kortenhoefsedijk 168. Res 035 6562255.

UTRECHT

Gaga Alex d'Electrique brengt een parabel over een koning die zijn zoon gevangen houdt, omdat hij in de sterren heeft gelezen dat de jongen zijn rijk in het verderf zal storten. De monologen van de zoon, met flarden van Calderón en Gombrowicz, worden woedender naarmate z'n machteloosheid toeneemt.

13 mrt Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl. 030 230 2023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl

Mahler en Freud

Musicologe Eveline Nikkels en psychiater Bart Jacobs vertellen 17 mrt (20u) over het gesprek tussen Gustav Mahler en Sigmund Freud tijdens hun historische wandeling door Leiden op 26 augustus 1910.

Aula van het Academiegebouw, Domplein 29. Inl/res 030 2532436, www.sg.uu.nl

Oratorium Het Nederlands Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor geven op 12 en 13 maart 20u15 in Muziekcentrum Vredenburg uitvoeringen van het oratorium Elija van Mendelssohn. Onder de solisten: Christiane Oelze en Margriet van Reisen.

Res. 030 2314544