Voorkeur Film

Cloaca

In het toneelstuk Cloaca lieten schrijver Maria Goos en regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen het publiek vooral lachen om de door Peter Blok, Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat en Jaap Spijkers gespeelde veertigers. Om de film die daarvan gemaakt is kan nog steeds gelachen worden, maar het is grimmiger geworden. Taal en spitsvondigheid zijn de wapens van Cloaca. De vier Nederlandse toneelspelers zijn heel goed met taal, met pauzes, met timing, met het aanbrengen van dubbele bodems.

Cloaca. Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen. In: 13 bioscopen.

The Runaway Jury

Grisham-verfilming knaagt aan de fundamenten van het Amerikaanse rechtssysteem. In een rechtszaak tegen de wapenindustrie probeert de ene advocaat de jury te manipuleren en de andere aan te tonen dat de jury gemanipuleerd is. Hollywoodveteranen Dustin Hoffman en Gene Hackman spelen voor het eerst samen, maar dus vooral tegen elkaar, overigens slechts in één gezamenlijke scène. Ouderwets pessimistisch-kritische Hollywoodfilm à la All the President's Men.

Regie: Gary Fleder. Met: Dustin Hoffman, Gene Hackman, e.a. In: 30 bioscopen.

En un momento dado

Onweerstaanbare film over het fenomeen Johan Cruijff, bezongen vanuit Catalonië. Documentairemaker Ramón Gieling vond dertien Catalanen die lyrisch, maar niet zonder nuances hun bewondering uiten over de redder van hun voetbalclub Barcelona. Hij nodigt hen bovendien uit hun favoriete Cruijff-beweging na te doen. De interviews zijn gelardeerd met archiefmateriaal uit de carrière van de stervoetballer zelf, die nog eens overtuigend laten zien hoe onnavolgbaar hij eigenlijk was.

Johan Cruijff. En un momento dado. In: 12 bioscopen.

The Killing

De tweede speelfilm die Stanley Kubrick maakte, The Killing, was misschien nog geen meesterwerk, maar de hand van de meester is er al wel in te zien. Een bende kruimeldieven wil een grote slag slaan op de renbaan, maar de hebzuchtige vrouw van een van hen verknoeit alles. Een echte film noir dus, die deze week in een nieuwe kopie wordt heruitgebracht, met louter slechte mannen en één fatale vrouw, gespeeld door Marie Windsor.

Regie: Stanley Kubrick. Met: Sterling Hayden, Elisha Cook jr., Marie Windsor. In: Filmmuseum Cine, Amsterdam; 't Hoogt, Utrecht.

Elephant

Imposante en open verfilming van het drama op Columbine Highschool, waar twee schooljongens op een kwade dag hun medeleerlingen en leraren doodschoten. De Amerikaanse regisseur Gus van Sant, die altijd met één been in de mainstream en één been in de onafhankelijke films schijnt te blijven staan, neemt ruim de tijd om die ene schooldag te tonen die alleen in zijn afloop afwijkt van alle andere schooldagen.

Met een bijna zwevende camera draait hij rondjes om enkele leerlingen, die op hun beurt ook rondjes door de school lijken te maken. Met de afloop in het hoofd is de toeschouwer geneigd betekenis toe te kennen aan de alledaagse voorvallen in het begin van de film. Het geplaag van leerlingen, de anonimiteit van het gebouw, de krengerige rivaliteit tussen meisjes. Maar Gus van Sant wil in de gebeurtenissen geen hiërarchie aanbrengen die een oorzakelijk verband zou kunnen suggereren. Hij toont de school, hij toont de leerlingen en hij toont de schutters op die ene ochtend voordat ze allemaal daders of slachtoffers zullen worden.

Regie: Gus van Sant. Met Alex Frost, Eric Deulen, John Robinson, Elias McConnell, Jordan Taylor. In: 12 bioscopen.